Spudnik blæser løg til den ene side, sten til den anden
AirSep teknologi er det store hit hos Grimme Skandinavien, som netop har leveret en stationær Spudnik AirSep til grøntsagsproducenten Axel Månsson A/S i Brande.

Hos Grimme Skandinavien tales der med om de nye patenterede AirSep teknologier, som bliver stadig mere udbredte på de bugserede Grimme kartoffeloptagere, men også på importørens stationære Spudnik maskiner. Grimme har netop leveret en Spudnik 992 AirSep Eliminator til den store grøntsagsproducent, Axel Månsson A/S ved Brande.

»Vi har lige fået den leveret, men vi vidste, hvad vi gik ind til, for vi havde en tilsvarende maskine på prøve sidste år«, siger driftsleder hos Månsson, Jonas Lauth Pedersen.

Valgte en stationær

Månsson er stor producent af økologiske æg, salat, løg og en lang række andre grøntsagsarter. Der dyrkes grøntsager på ca. 1.000 hektar, og afsætningen er først og fremmest til det danske hjemmemarked, men også en mindre del til export.

Jonas Lauth Pedersen fortæller, at man jo strengt taget kunne have valgt en optager fra Grimme med AirSep teknologi, så man kunne foretage stenudskilningen i marken, men nu havde man lige købt ny optager, en Grimme elevatormaskine, så det endte altså med en stationær Spudnik, som man til gengæld er meget glade for. Og som giver åbenlyse fordele.

Slut med sortering

»Først og fremmest slipper vi for at have en medarbejder siddende året rundt og sortere stenene fra manuelt. Og vi slipper også for, at stenene anretter skader længere inde i sorteringsanlægget«, siger Jonas Lauth Pedersen, der er helt overbevist om, at investeringen har kunnet betale sig.

Den nye Spudnik maskine er oprindeligt udviklet med kartofler for øje, men foretager arbejdsgangen lige så godt, når det gælder løg.

»Jeg vil tro, at den tager 99 procent af stenene fra, og det er vældig godt«, siger Jonas Lauth Pedersen.

Solgt fem

Hos Grimme glæder man sig over, at AirSep systemerne er unikke og at man så at sige ikke har konkurrenter.

»Vi er beskyttet af masser af patenter. Og vi har solgt fem Spudnik til denne sæson. Der har været stor interesse for det,« siger salgschef Per Rasmussen hos Grimme Skandinavien.

Spudnik 992 AirSep fungerer i korthed ved, at en stærk luftstrøm løfter løgene op og lader stenene ligge, hvorefter sten og løg føres ud af maskinen til hver sin side.

Faktaboks

Sten for sig og løg for sig

  • Axel Månsson A/S ved Brande er en af landets største grøntsagsproducenter. Virksomheden er således landets største producent af iceberg salat og også en af de helt store leverandører af løg til det danske marked. Producenten har til denne sæson hos Grimme Skandinavien i Rødkærsbro indkøbt en ny Spudnik AirSep Eliminator, der sorterer stenene fra løgene ved hjælp af luftstrøm. Samme princip bruger Grimme i de bugserede Evo 290 AirSep optagere. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.