Tysk nedfælder kræver enorme hestekræfter

Volmer Culex placerer gyllen i to forskellige dybder forud for majsen. Men den kræver hestekræfter.

Placering af gylle forud for majs er igen blevet interessant efter, at den nye fosforregulering er trådt i kraft.

Forsøg viser, at man kan skære i startgødningen, hvis man placerer gyllen. Men det halter med udstyr til at klare opgaven, fortæller Henning Sjørslev Lyngvig, konsulent, Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E).

»Den bedste nedfælder til at placere gylle i dag er Horsch - såfremt jorden er jævn. Men hvordan holder vi dybde og præcision, når jorden ikke er jævn? Det er vi i øjeblikket ved at se på sammen med Seges, Aarhus Universitet, Varde Maskinstation, Samson Agro og DM&E«.

Kræver 600 heste

Placering af gyllen kræver stor præcision, hvis man skal have den ønskede effekt. Eneste redskab, der kan dette til fulde på nuværende tidspunkt, er den tyske Volmer Culex nedfælder, der placerer gyllen i to dybder på henholdsvis 10 og 20 centimeter.

»Den holder dybden uanset forholdende. Men ulempen er, at den altid kører i 30 centimeter dybde, fordi gylleudløbene ikke kan justeres«, fortæller Henning Sjørslev Lyngvig og fortsætter:

»Vi har besøgt to tyske virksomheder, der har nedfælderen. Den ene startede med en Fendt 1050 foran, men den var ikke stærk nok, så nu bruges en Holmer multitrækker på 600 heste. Den anden benytter en Vredo med 450 hestekræfter. Ergo er den rigtig sej at slæbe«.

Volmer Culex er samtidig tung - fire ton for en seks meter udgave. Prisen er tilsvarende høj: 375.000 kr. for en udgave på seks meter - og 870.000 for modellen på ni meter og fem ton egenvægt.

Faktaboks

Volmer Culex:

  • Fås i to udgaver, 6 og 9 meter arbejdsbredde.
  • Grubber i 30 cm dybde og placerer gylle i to udløb på 10 og 20 cm dybde.
  • Effektbehov: 75-100 hk pr. meter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.