Uden fører: Stortraktor 
på autopilot
Via et add-on kit kan Semler Agro allerede fra januar 2018 sende selvkørende 8R-traktorer i marken.

Nej, det er ingen løbsk traktor. Men fra januar næste år kan du rent faktisk støde på John Deere 8R traktorer i landskabet, hvor de passer sig selv i et nøje givent mønster. Uden nogen på førersædet vel at mærke.

Semler Agro har i det seneste år arbejdet på at kunne tilbyde en selvkørende traktor. Et arbejde, der har inkluderet hollandske Precision Makers, der er ekspert i robot-teknologi, og som Semler Agro Solutions servicerer i hele Skandinavien.

Mandag blev projektet en realitet med verdenspremiere på dansk grund på en autonom John Deere 8R.

Første step af flere

Systemet er et forholdsvis simpelt setup, hvor traktoren via en række informationer fra chaufføren kan køre frem og tilbage i lige A- og B-linjer. Den kan endnu ikke køre i kurver, og den kan heller ikke selv undvige og beregne nye ruter, når den møder forhindringer.

»Men det bliver selvfølgelig det næste skridt. Det, vi viser i dag, er step 1. Forude venter adskillige features, som på sigt integreres, efterhånden som systemerne udvikles«, fortæller Morten Skau Foged fra Semler Agro Solutions.

For at undgå ulykker har traktoren en scanner monteret på frontliften, som i princippet kan se helt op til 50 meter fremad samt halvanden meter til siden. 

»Vi har dog reduceret rækkevidden lidt, men ser den en forhindring, vil den ved 20 meters afstand reducere hastigheden, ligeså ved 15 meter og ved to meter stopper traktoren helt«, forklarer Morten Skau Foged.

I praksis køres traktoren ud i marken, hvor chaufføren kører rundt langs skel og tegner marken op. Herefter indtaster man arbejdsbredde, størrelse på forager, fremkørselshastighed og motoromdrejninger - nærmest som en foragerautomatik.

Kræver opsyn i marken

Til slut trækkes en A- B-linje, og så kan traktoren klare sig selv - sådan da.

»Når traktoren kører selv i marken, skal den - af rent lovmæssige krav - være under opsyn, og man skal have en fjernbetjening med, som skal være inden for rækkevidde af traktoren - cirka en kilometer«, forklarer Morten Skau Foged, der tilføjer, at traktoren kun må køre uden fører på privat grund.

Chaufføren skal med andre ord være til stede på samme mark som traktoren, men i stedet for at sidde bag rattet på den intelligente 8R kan tiden bruges bag rattet i en anden traktor - eller sågar en mejetærsker.

»Det vil være oplagt at lade den selvkørende enhed harve op foran såmaskinen. Den kan også løbe over marken og lave falsk såbed lige efter mejetærskeren - eller pudse frøgræsmarken af. Der er mange opgaver, hvor det giver god mening«, mener Lars Frederik Henningsen, salgschef hos Semler Agro.

Priser fra 
350.000 kroner

Prisen for at få en John Deere 8R, som kan arbejde uden pilot i marken, ligger ved 350.000-400.000 kroner. Og skal traktoren kunne bakke som en del af dens autonome arbejde, er prisen højere, da den skal have scanner monteret bag på sig.

Men trods udgifterne tror man på idéen hele vejen til tops i Semler-koncernen.

»Vi har lige for nylig afleveret en ansøgning til Københavns Kommune om at sende autonome køretøjer ud på en række strækninger for at løse trafikale problemer. Det er en ny verden med masser af fordele - og de fordele kan traktorer i landbruget også drage nytte af«, fremhæver Jens Bjerrisgaard, koncerndirektør hos Semler Gruppen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.