Betalt indhold af Danish Genetics

Danish Genetics: Moderegenskaber styrkes af flere data

For genetikselskabet Danish Genetics er gode moderegenskaber vigtige i avlsarbejdet. Øget fokus på dataindsamling styrker arbejdet med grisens moderegenskaber – Danish Genetics registrerer f.eks. foderforbrug, daglig tilvækst og som eneste genetikselskab registreres fødselsvægt for alle grise fra samtlige kuld.

Det er en kompleks opgave at passe grise og samtidigt håndtere og optimere avlsarbejde. På grund af den øget kontrol, travlhed, og ikke mindst mangel på kvalificeret arbejdskraft, oplever mange besætninger, at der er mindre tid til den enkelte gris. Tid og sunde grise er de seneste år blevet en stadigt større økonomisk post og det er derfor blevet endnu vigtigere at grisene ikke konstant kræver opsyn.

Overlevelsen er alfa og omega 

Ifølge Ulla Gam Hansen, teknisk konsulent ved Danish Genetics, er pattegriseoverlevelse alfa og omega, hvis du skal drive en rentabel og overskudsgivende produktion. Men der er en række andre parametre, der er mindst lige så vigtige ved moderegenskaberne:

– Som branche har vi et etisk ansvar for, at vi sikrer, at flest mulige liv overlever. Og lever på en ordentlig måde. Det giver næsten sig selv, at en god so spiller en stor rolle.

– Samtidig spiller det en rolle i CO2- og miljøbelastningen, at vi får levedygtige og sunde pattegrise ud af avlsarbejdet. Hvis der er for mange pattegrise, der dør eller ikke får tilstrækkelig hurtig tilvækst, koster det ressourcer, forklarer Ulla Gam Hansen. 
 

Ulla Gam Hansen,  Teknisk konsulent ved Danish Genetics
Ulla Gam Hansen, Teknisk konsulent ved Danish Genetics. Foto: Danish Genetics

Tysk griseproducent mærker forskellen

Hos Simon Oesau, der driver Tyske Hof Oesau - en besætning med avlssøer og smågrise og slagte grise er der lagt mærke til moderegenskaberne hos Danish Genetics avlssøer:

– I vores bedrift formår vi at opnå en daglig tilvækst på 1.100 gram per slagtegris, mens foderforbruget er 2,7 foderenheder. Det tilskriver jeg i stor grad søernes moderegenskaber, der i vores setup bliver yderligere udfordret af, at både søer og slagtegrise går uden for i store fællesgrupper.

Hof Oesau er meget bevidste over deres køb af avl med gener fra Danish Genetics og har købt grisene gennem Breeders of Denmark. For fire år siden afprøvede Simon og hans medarbejdere et andet genetikselskab i en periode, men de præsterede ikke tilstrækkelig godt under forholdene på gården. 
 

Simon Oesau
Simon Oesau med sin bedste ven. Foto: Danish Genetics

Læs mere på Danish Genetics hjemmeside

Emneord sponsoreret, Danish Genetics, moderegenskaber, avlsarbejde, produktion, levedygtige, pattegriseoverlevelse, dataindsamling

Betalt indhold af Danish Genetics

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Fra samme annoncør