20 hektar vårbyg sået: ”Såbedet er rigtigt fint – nu skal vi have varme”

Lars Vejrup, planteavler ved Rødding, har tirsdag og onsdag sået 20 af 100 hektar med vårbyg. Nu lurer han på lidt mere varme, før han skal ud med såmaskinen igen.

”Såbedet er bare rigtig fint. Vi har sået 20 af 100 hektar med vårbyg, og nu holder vi lige nogle dages pause for at se om vi får mere varme.”

Sådan lyder det fra planteavler Lars Vejrup, der driver Kjemsgaard med 160 hektar ved Rødding i Sydjylland, hvor adskillige planteavlere har skudt såningen af vårbyg i gang i denne uge.

Den sydjyske planteavler vurderer, at alle hans marker, der primært er på høj JB 1-2 jord, er tjenlige eller er meget tæt på at være det.

Først i denne uge slap han derfor såmaskinen løs på markerne efter ca. 14 dages tørvejr i marts, som det er almindelig kutyme på egnen. Og dermed begynder han såningen af vårbyg anno 2016 på cirka samme dato som året før.

Frygter lang, kold periode

Mandag i sidste uge begyndte Lars Vejrup at køre gylle ud, og i forgårs fik såekvipagen bestående af en Fendt 722 traktor, fire meter Heva Terra Seeder såmaskine med gødningsplacering samt Heva frontpakker for første gang i år jord under hjulene.

I går onsdag blev der også sået vårbyg, og i skrivende stund er der tilsået 20 hektar af de knap 100 hektar, der er afsat til vårbyg.

Udover vårbyg har han 55 hektar vinterhvede og 12 hektar vinterrug i årets markplan. Vinterraps fravælger han normalt, fordi en del af jorderne er plaget af kronvildt.

”I dag holder vi pause med at så vårbyg, for det er stadig noget koldt. Jeg frygter nok lidt at brænde nallerne, hvis vi får en lang periode med kulde. Det oplevede jeg sidste år, siger Lars Vejrup, der lige nu håber på højere temperaturer både dag og nat.

”Vårbyggen skal nok spire, selv om det er koldt, men det tager bare længere tid – det frygter jeg ikke. Men hvis såning bliver efterfulgt af en lang kold periode, kan der blive problemer med at nå at udnytte kvælstoffet,” forklarer Lars Vejrup.

Kun lidt ekstra kvælstof

Lars Vejrup har ligesom alle andre danske landmænd fået mere kvælstof til rådighed i år, men alligevel er den tildelte N-mængde kun øget ganske lidt i forhold til året før.

”Jeg høster omkring 71 hkg pr. hektar i snit i vårbyg, og det er er ret godt for min jordtype. Derfor tror jeg ikke jeg kan få gavn af at tildele alt det kvælstof til vårbyg, jeg må,” fortæller Lars Vejrup.

Sidste år gav han vårbyggen 30 ton gylle plus 160 kg N26 pr. hektar. I år er gylledelen øget med 5 ton biogasgylle – også for at give jorden mere struktur - og der tilføres 10 kg ekstra N26.  

I år sår han for første gang sorten Planet, som er valg for et godt udbytte og god sundhed. Sidste år sort Irina blev fravalgt på grund af problemer med kvaliteten.

Lars Vejrup forventer at have afsluttet såningen af vårbyg om et par uger eller tre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.