400.000 danske hvidløg på vej til forbrugerne - de er efterspurgt

Hvidløgssæsonen er i fuld gang hos Axel Månsson i Brande, der høster den risikofyldte afgrøde for andet år i træk.

Fra slutningen af maj høstes der friske, danske økologiske hvidløg hos grøntsagsproducenten Axel Månsson i Brande. Senere på sæsonen høstes de med ”håndtag” og derefter til lagring.

"Der har været en efterspørgsel efter dansk-producerede hvidløg fremfor at de hvidløg man kunne købe i supermarkederne var kinesiske," fortæller Dorrit Andersen, der ejer firmaet Rootconsult og blandt andet arbejder for grøntsagsproducenten Axel Månsson.

Hvidløgene bliver sat i efteråret, hvor de lige skal nå at have fat, inden frosten kommer. Fra plantning til høst går der et halvt år, og derfor er det en risikofyldt produktion.

"Hvis efteråret er for varmt, vokser de for meget, og så kan der gå kulde i dem. Høsten i år er dog ikke påvirket - det skyldes nok den milde vinter, at det er gået godt," siger Dorrit Andersen.

Hvidløgene dyrkes på knap tre hektar sandjord, og det er andet år i år, at Månsson producerer hvidløg. Og det ser igen ud til at blive en fin høst.

"Vi regner med et totalt udbytte på ca. 400.000 stk. i alt og en vægt på 35-70 g/stk., afhængig af om de er friske eller tørrede," siger hun.

Bredt høstvindue

Høstvinduet er relativt bredt også pga. flere forskellige sorter. og er derfor åbent frem til oktober.
"Vi bruger syv forskellige sorter i år - af belgisk og fransk oprindelse. Både hvide og rosa eller røde typer med forskellig størrelse og udviklingstid. Variationen sikrer, at der er en vare til alle kunders smag og et bredt høstvindue," siger hun.

Relativt kompliceret problemfri høst

Høstarbejdet kræver investering i forskelligt specialudstyr, og selvom høstarbejdet som sådan er relativt problemfrit, når marken er fri for ukrudt, så er der alligevel komplicerede overvejelser i høstprocessen.

"Udfordringen er snarere timingen af høsttidspunktet, herunder afvejningen af, om varen skal sælges frisk og grøn eller tørret senere på sæsonen, og hertil kommer selve håndteringen ved indlagringen, sortering, lagerteknik med videre," fortæller Dorrit Andersen.

De friske hvidløg er et relativt nyt produkt

"Man skal time, hvornår man begynder at afsætte et nyt produkt. For markedet skal være klar til det. Forsyningssikkerheden er afgørende for at få succes, men samtidig skal man ikke være alt for pioner-agtig, for så kan man ikke nødvendigvis afsætte sine produkter. Men hvidløg er et lækkert produkt, som rummer mange spændende faglige udfordringer," siger Dorrit Andersen.

 

Relaterede artikler

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.