5 gode råd til at komme rodukrudt i korn til livs

Bekæmp rodukrudt, når hovedparten af de nye skud er fremme og i god vækst.

Det er nu, rodukrudt kan bekæmpes med godt resultat.

Overvej om du skal spotsprøjte og dermed spare en del kemi.

1. Sprøjtetidspunkt

Den bedste effekt mod tidsler, padderokker og andet rodukrudt får du ved at sprøjte, når de nye rodukrudt -skud er godt fremme, så der ikke er mange små nye skud på vej. Sprøjt hellere lidt for sent end for tidligt.

Tidsler er følsomme, når de har fået 4-7 blade, dvs. når tidslerne er 15-25 cm. Så begynder saftstrømmen at gå nedad, så herbiciderne bliver transporteret ned i udløberne.

2. MCPA

MCPA har god effekt mod agertidsel, agerpadderok, svinemælk og gråbynke. Den maksimale dosis for MCPA-midler er 1 liter pr. hektar.

Tilsætning af ammoniumsulfat øger effekten mod agerpadderok - og forbedrer sandsynligvis også effekten mod agertidsel ved lav luftfugtighed.

Vær obs. på at få behandlet med MCPA inden kornets stadium 39, dvs. indtil fanebladet er fuldt udviklet. Dels er det sprøjtefristen, og så er der risiko for skade på kernesætningen ved senere brug.

En god temperatur sikrer optimal virkningsforhold for MCPA. Der bør være omkring 14 dage mellem ukrudtssprøjtning med et minimiddel og MCPA, så tidslerne er kommet i god vækst.

3. Mustang forte

Mustang forte har god effekt mod agertidsel, gråbynke og agersvinemælk - og angives at have god effekt mod agerpadderok. Midlet må ikke anvendes efter stadium 32.

Vær obs. på restriktionerne for dyrkning af efterfølgende følsomme afgrøder på 14-24 måneder efter brug - afhængig af afgrøde. Og på begrænsning i brug af halm fra afgrøder behandlet med Mustang Forte. Kartofler og roer kan etableres 14 måneder efter behandling og hestebønner og andre bælgplanter 24 måneder efter.

4. Spildkartofler

Mod spildkartofler giver Starane 333 HL/Flurostar 180, Pixxaro  EC, Zypar og Mustang forte i højest tilladt dosis en effekt på 70-80 procent i vårsæd.

I vintersæd er en højere dosis godkendt og kan øge effekten lidt. Men der vil stadig blive sat døtreknolde, som giver genvækst den følgende sæson.

Glyphosat før høst, som er tilladt i foderafgrøder, ødelægger døtreknoldene, så genvækst den følgende sæson er meget beskeden.

5. Sprøjteteknik

Ved bekæmpelse af rodukrudt i korn er det nødvendigt, at sprøjtevæsken kan sendes ned i afgrøden. Dette gøres med en grov forstøvning og lav kørehastighed. Brug mindst 200 liter vand pr. hektar.

Lavdriftsdyser, refleksdyser og kompaktluftinjektionsdyser er velegnede. Sprøjtning med luftsprøjter og luftassisterede sprøjter giver ved korrekt indstilling en god afsætning på rodukrudt ved lavere vandmængde.

Kilde: www.landbrugsinfo.dk
Her kan du bl.a. se forslag til middelvalg og dosis mod en række ukrudtsarter, som optræder som rodukrudt i korn.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.