6 gode råd til at bekæmpe svampe og skadedyr i hestebønner

Chokoladeplet, rust og bedebladlus er de vigtigste skadevoldere i hestebønner. I denne uge har vikkeskimmel været den mest udbredte svampesygdom i registreringsnettets hestebønnemarker.

De første registreringer af bladsvampe og bladlus i hestebønner blev foretaget først på ugen i planteavlskonsulenternes registreringsnet. De bedømte marker er omkring begyndende blomstring.

Der registreres i 20 marker over hele landet, og pt. er der registreret i 12 marker, fremgår det af Registreringsnettet: www.registreringsnet.dlbr.dk

Her er seks tips til bekæmpelse af svampe og skadedyr i hestebønner.

1. Ugens fund i registreringsnettet

I bedømmelsen i hestebønnemarkerne først på ugen var vikkeskimmel mest udbredt og blev fundet i fem af 12 marker - med op til 20 procent dækning. Ingen af de godkendte midler har særlig god effekt mod vikkeskimmel.

Der er ikke registreret hestebønnebladplet eller hestebønnerust. Der er registreret chokoladeplet i tre marker. Chokoladeplet trives bedst i fugtigt og varmt vejr.

Der er ikke registreret angreb af bedebladlus, men på en enkelt lokalitet ved Ringsted var 20 procent af planterne angrebet af ærtebladlus.

2. Vigtigste skadevoldere i hestebønner

Hestebønner kan angribes af chokoladeplet, hestebønnebladplet, rust og vikkeskimmel. De senere år har vikkeskimmel, rust og chokoladeplet været mest udbredte. Der er forskel på sorternes modtagelighed mod vikkeskimmel.

Chokoladeplet og hestebønnebladplet kan optræde med kraftige angreb i år med fugtige forhold omkring blomstring. Rust optræder ofte relativt sent. Selv relativ sene angreb kan dog være tabsvoldende i hestebønner.

Bedebladlus kan ved kraftige angreb også være meget tabsvoldende. Der kan også være behov for at bekæmpe bladrandbiller i fremspiringsfasen. Billerne skader ved at larverne æder af de N-fikserende rodknolde og rødder.

3. Bekæmpelse af sygdomme

Bekæmpelse af chokoladeplet og hestebønnebladplet kan være aktuel omkring blomstring i fugtige år. Bekæmpelse af svampesygdomme i hestebønner skønnes nødvendig ved 5-10 procent angrebne planter.

Følgende midler har en mindre anvendelse til svampebekæmpelse i hestebønner: Amistar, Orius Max, Folicur Xpert og Pictor Active, hvor sidstnævnte er udsolgt flere steder.

Den 7. juni 2022 blev også givet en mindre anvendelse til Orius Gold og Folicur Xpert EC 240, som er omfattet af de nye triazolregler og erstatter Orius Max henholdsvis Folicur Xpert. Der må i vækststadie 60-71 maks. anvendes 0,5 liter Orius Gold eller maks. 0,62 liter Folicur Xpert EC 240, såfremt der ikke anvendes andre midler omfattet af reglerne.

Brug halv dosering. Der kan evt. også anvendes to behandlinger med 30-40 procent dosering med ca. 14 dages mellemrum omkring blomstring. Der er stor prisforskel på midlerne. I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at anvende Orius Max og andre billige løsninger. 

Bekæmpelse anbefales ved begyndende angreb. Dog ikke for tidligt, da det i landsforsøgene især har været den sidste behandling i en splitsprøjtning, ca. to uger efter begyndende blomstring, der har bidraget til merudbyttet. Ved angreb har der været god rentabilitet i bekæmpelse.

4. Bekæmpelse af skadedyr

Kun Pirimor 500 WG, Lamdex og Mavrik er godkendt til skadedyrsbekæmpelse i hestebønner. Pirimor må maksimalt anvendes en gang pr. vækstsæson, Mavrik må maksimalt anvendes to gange pr. vækstsæson, og Lamdex må maksimalt anvendes tre gange pr. vækstsæson.

Bladrandbiller bekæmpes kun i de tidligste vækststadier ved i gennemsnit ét gnav pr. plante. Kun 0,1 kg/ha Lamdex kan anvendes mod bladrandbiller. Bekæmpelsestærsklen er ikke sikkert fastlagt. Tærsklen er dog højere i en tør periode og når planterne er i god vækst.

Bekæmpelsestærsklen for bedebladlus er 10-15 pct. planter med bladlus og begyndende kolonidannelse frem til fuld bælglængde. Brug 0,15-0,2 kg pr. ha Pirimor, 0,15-0,2 l pr. ha Mavrik eller 0,2-0,25 kg pr. ha Lamdex. Pirimor har bedst effekt og foretrækkes, især ved kraftige angreb - men må kun bruges 1 gang pr. vækstsæson.

Lamdex må over blomstrende planter kun anvendes uden for biernes flyvetid, dvs. efter ca. kl. 21 og før kl. 03.

5. Bønnefrøbiller

Bønnefrøbillen er et relativt nyt skadedyr, som har bredt sig i Danmark. Angrebene har hidtil i de fleste tilfælde været mindre udbredte og relativ svage.

Forsøg og erfaringer fra udlandet viser, at det er svært at få god effekt. Generel bekæmpelse anbefales derfor ikke. Bekæmpelse med Lamdex kan evt. være aktuel i hestebønner til fremavl eller ved brug af egen udsæd, da billerne ved kraftige angreb kan skade spireevnen.

I svenske forsøg er den bedste effekt opnået ved sprøjtning omkring blomstring. Det bedste tidspunkt i UK angives til at være, når der er udviklet 5-6 blomsterklaser, og der ikke er meget tegn på bælgudvikling. Yderligere behandling efter 7-10 dage angives også at kunne være nødvendig i visse år.

Ingen af skadedyrsmidlerne har bønnefrøbiller på etiketten, og bekæmpelse må kun udføres ved angreb af andre skadedyr f.eks. bladlus.

6. Angreb af virussygdomme

I 2016 optrådte der for første gang angreb af virussygdommen ærte-dværgvirose i flere hestebønnemarker i Danmark - mens der ikke har været meldinger om angreb i 2017-2021.

Viruset overføres af bedebladlus og ærtebladlus. Angreb optræder pletvis ligesom havrerødsot i korn. De angrebne planter er lavere og gule. Ved tidlige angreb kan skudspidsen visne, og der dannes ikke bælge og frø.

Hvis viruset bliver mere hyppigt i Danmark, kan det være nødvendigt at nedsætte den vejledende tærskel for bladlusangreb.

Kilder: Registreringsnettet: www.registreringsnet.dlbr.dk & www.landbrugsinfo.dk - hvor du kan læse meget mere om bekæmpelse af svampe og skadedyr i hestebønner og andre afgrøder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.