Dansk landmand i Estland: Tørke og sen frost har pillet en tredjedel af udbyttet

LandbrugsAvisen følger gennem vækstsæsonen seks danske landmænd forskellige steder i verden i serien "Vækst i verden" - som hver især beretter om, hvordan det går i marken hos dem netop nu. LandbrugsAvisen har talt med landmændene i uge 23.

Udfordringerne i vækstsæsonen er ikke de samme i alle dele af verden. Læs her, hvad danske landmænd i Ukraine, Polen, Estland, England og Canada arbejder med.

Polen: Afgrøderne klarer sig forbavsende godt i tørken


- Vi har fået 130 millimeter siden årsskiftet. I maj fik vi 6-7 millimeter, hvilket er betydeligt mindre end de 40-50 millimeter, der normalt falder i maj. Afgrøderne klarer sig dog imponerende godt, fortæller Jens Møller Knudsen.

- Vi har gravet et hul med rendegraveren for at se, hvor tør jorden er, og hvor dybt rødderne går ned. Det var meget positivt og viser, at vi har en god underjord, og at vi er på rette vej i forhold til de tiltag, vi gør for at gøre jorden sund. Det gælder både i forhold til vores pløjefri koncept, variation i sædskiftet, tilførsel af organisk materiale til jorden og færdsel med lavt dæktryk i markerne. 

- Hveden, rapsen og rødsvinglen står således rigtig godt, og vårbyggen klarer sig også fint. Majs og roer er endnu ikke for alvor begyndt at bruge vand.

- Ligesom i Danmark er svampetrykket lavt. Til gengæld har vi bekæmpet lus i både korn og sukkerroer. I vårbyggen bruger vi et bejdsemiddel, Systima, som indeholder SDHI. Det koster knap et par hundrede kroner og gør, at vi nøjes med at bekæmpe svampesygdomme en enkelt gang med en lav dosis af Proline.

Jasna-Pol:

  • Jens Møller Knudsen har været i Polen siden 1995 og blev medejer af et eks-statsbrug i nordvestlige Polen i 2000.
  • Driver 1.500 hektar med korn, raps, rødsvingel, sukkerroer, majs og græs. 180 malkekøer. 13 ansatte.

 

England: Afgrøderne står i stampe - det er koldt, men endelig tørt
 

- Det er endelig blevet tørt - efter et ekstremt vådt forår, hvor der kom lige så meget regn som hele sidste år. Men vi har ingen varme eller sol, det er 13-15 grader og overskyet blæsende vejr fra nordøst, fortæller Daniel Hald.

- Alt står i stampe, og det er frustrerende. Hveden er gået i aks, men blomstrer ikke, så vi har skubbet sidste svampesprøjtning. Rødsvinglen forventes i blomstring i weekenden, en uge senere end normalt.

Jeg tror dog ikke, den kolde periode påvirker udbytterne negativt. Det er snarere en fordel, at afgrøderne ikke brænder af i det tørre vejr. Potentialet er stadig stort.

Heldigvis går vinden i sydøst fra næste uge og giver 20-25 grader. Fra den ene yderlighed til den anden.

Vi nedvisner vinterbyg for at få det grønne strå modent til hurtigere presning - og raps for ensartet modning.

Tyneholme Estate:

  • Daniel Hald er forvalter på Tyneholme Estate ved Norwich i England. Drives som sharefarming, 2 ejere.
  • Dyrker 2.100 ha brødhvede, raps, byg, ært, grynhavre, rødsvingel.
  • Meget svær lerjord.
  • 5 fastansatte + 3 løse.

 

Estland: Sen frost og tørke har pillet en tredjedel af udbyttet
 

- Vi har fået fem millimeter nedbør siden sidst, og i alt 12 millimeter siden forårets start. Alt er derfor ekstremt tørt. Det ser vi især i triticale, vinterbyg og vinterraps. Men overalt på markerne kan vi se store tørkepletter, siger Lars Christensen.

- Situationen blev bestemt ikke bedre af, at vi natten til mandag havde to graders frost. Det tog toppen på kartoflerne i vores køkkenhave. På markerne var det især hårdt ved ærterne, vinterrapsen og vårbyggen. Afgrøderne er dog ved at komme sig igen.

- Kombinationen af tørke og sen frost har været hård kost for planterne. Dertil kommer, at overvintringen ikke var så god. Jeg vurderer derfor, at vi allerede på nuværende tidspunkt har tabt en tredjedel af årets høst.

- Midt på ugen havde vi 15-20 grader, men her i weekenden er det 25 grader, og der er sol og varme, så langt vejrudsigten rækker.

Oü Friendsland:

  • Lars Christensen medejer af landbrug i Estland siden 2000.
  • Driver 2.000 hektar med korn, raps og ærter nær søen Pepsi 25 kilometer fra den russiske grænse.
  • 13.000-16.000 slagtegrise årligt.
  • 18 ansatte plus 5-7 i sæson.

 

Canada: Vi har stor kapacitet på sprøjten, så det tager ingen tid at sprøjte
 

- Det er en stille tid i marken lige nu. Vi blev færdige med at sprøjte ærterne for ukrudt for 10 dage siden og har også lige ukrudtssprøjtet hveden. De næste dage har naboen sprøjten, som vi deles om, og når vi får den igen, skal rapsen sprøjtes mod ukrudt. Den er dog ikke helt kommet op på bakketoppene , fortæller Mads Merrild.

- I det hele taget må afgrøderne godt snart begynde at gro. Det er stadig meget tørt. Vi har lige fået 10 millimeter regn, men vi lå på kanten af regnvejret. Naboerne fik 50-200 millimeter. 

- Vi har stor kapacitet på sprøjten, 50 hektar i timen, så det tager ikke lang tid at sprøjte. Vi kører 30 km/t med vores selvkørende John Deere sprøjte 4940 med 36 meter bom.

- Om fire uger går vi i gang med at svampesprøjte. I pauserne bygger vi på huset og planter træer rundt om.

Feldfort Agriculture Inc.:

  • Mads Merrild startede i 2012 Feldfort Agriculture inc. i Paradise Valley, Alberta, i Canada.
  • Dyrker 1.100 ha med vårhvede (eksport + ethanol), vårraps, ært. 
  • Har 17 kornsiloer m. 3.400 ton kapacitet.
  • Maskiner købes brugt, og alt repareres selv.

 

Ukraine: Vi kan købe korn til 85 kroner per hektokilo
 

- Vi har haft et vådt og køligt forår. Den seneste måned er der dog ikke faldet meget regn, så nu vil vi gerne have nedbør. Vi har ikke mulighed for at vande, men ifølge vejrudsigten er der gode muligheder for, at vi får vand ovenfra, siger Morten Rasmussen.

- Afgrøderne står generelt godt. På vores nordlige farm ser vi dog tørkepletter i vinterbyggen nu. Men det er ikke kritisk.

- Lige nu bliver vi tilbudt at købe gammel høst af byg for 85 kroner per hektokilo. Den lave kornpris giver et helt exceptionelt godt bytteforhold mellem korn og grisekød, da vi får 15-16 kroner per kilo grisekød.

- Desværre har vi ikke mulighed for at lagre så store mængder korn, da vi skal have plads til vores egne afgrøder. Vi har således kun købt 2.500 ton byg, så vi er dækket ind med byg til næste år. Derudover arbejder vi på en løsning, så vi kan fylde majs i plastikpølser, hvis vi får en stor majshøst i år.

AgroEast:

  • Morten Rasmussen er direktør for to ejendomme nær Kyiv i Ukraine med tilsammen 4.100 hektar, 3.500 søer og 95.000 slagtegrise.
  • Hovedafgrøden er majs. Derudover dyrkes korn, raps og solsikker.
  • 140 ansatte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.