EU-lande nedstemmer glyphosat-godkendelse

EU's medlemslande har i dag, mandag, nedstemt EU-Kommissionens forslag om en teknisk fornyelse af glyphosat.

EU-Kommissionens forslag om en teknisk godkendelse af glyphosat - indtil et EU-ekspertudvalg har afdækket giftigheden af stoffet - blev i dag stemt ned af EU-landene.

Afstemningen fandt sted i dag, mandag, i en stående komite, hvor embedsmænd har sæde på vegne af EU-landene. Det var ikke muligt at opnå kvalificeret flertal for at forny glyphosats godkendelse.

Miljøstyrelsen oplyser, at EU-Kommissionen nu vil sende forslaget til appeludvalget, som er et appelorgan for komitebeslutninger i EU.

Det forventes, at EU-Kommissionen meget snart vil indkalde appeludvalget til et møde om sagen, orienterer Miljøstyrelsen.

Glyphosats godkendelse udløber ved slutningen af juni måned, og hvis EU-landene ikke kan blive enige om en fornyelse vil det ikke være muligt at få en ny godkendelse for aktivstoffet.

Oprindeligt var der lagt op til, at godkendelsen af glyphosat skulle vare 15 år - men EU-Parlamentet har foreslået syv års godkendelse. Det mødte dog ikke opbakning fra flere medlemslande, heriblandt Tyskland og Sverige. Der mangler således kvalificeret flertal blandt EU's medlemslande for at godkende glyphosat, der er blandt de vigtigste aktivstoffer for landmænds ukrudtbekæmpelse.

Faktaboks

Om afstemningen i appeludvalget

  • Afgiver appeludvalget med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kan Kommissionen ikke vedtage forslaget.
  • Afgiver appeludvalget med kvalificeret flertal en positiv udtalelse, vedtager Kommissionen forslaget.
  • Afgiver appeludvalget ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.