Landmand: Målet med præcisionslandbrug er at kunne dyrke mere hvede

Dyrlægegården er en af de mange bedrifter, der har valgt at bruge præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder. De griber muligheden for at bytte noget vårsæd ud med vinterhvede, fordi hveden giver et noget større afkast på deres jord.

- Vi har tilmeldt alle vores vinterafgrøder til den nye præcisionsordning i år. Dermed slipper vi for 45 hektar efterafgrøder, og kan dyrke vinterhvede i stedet, fortæller Bjarne Nielsen, som er driftsleder på Dyrlægegården ved Vejle.

Bedriftens jord er stiv lerjord, JB 6-9, og ifølge Bjarke Nielsen meget mere egnet til vintersæd end vårsæd.

- Vi får mere foder til grisene ved at dyrke vinterhvede end vårbyg, som vi typisk avler 1,5-2,0 ton pr. hektar mere i. Gyllen udnyttes også langt bedre på vinterafgrøderne.

Så muligheden for at slippe for nogle efterafgrøder og dyrke mere vinterhvede i stedet er baggrunden for, at vi er begyndt at praktisere præcisionslandbrug på bedriften for to år siden, fortæller han.

Købet Kverneland-spreder med Isobus

Dyrlægegården startede med præcisionslandbrug i 2019, hvor der blev købt en ny Kverneland gødningsspreder med Isobus, der kunne graduere gødningsmængden.

- Vi havde hørt, at der var en ny præcisionsordning på vej, som vi gerne ville med i, og vi vidste, at en kollega havde fået meget mere ensartede marker af at graduere. Så vi gik i gang med at graduere gødning på nogle enkelte marker i 2020«, fortæller Bjarne Nielsen.

Sidste år gik de så all in og graduerede al gødning i sidste tildeling til vintersæd. De eksperimenterede også med at graduere svampebekæmpelsen i nogle hvedemarker.

Avler 80 hkg vårbyg i snit

Dyrlægegården skal dog stadig have efterafgrøder og dermed vårsæd på 110 hektar - plus 40-50 hektar mellemafgrøder - og tidlig såning af al førsteårs hvede.

Tidligere brugte de også nedsat N-kvote som alternativ - men det er nu erstattet af præcisionslandbrug.

- Vi har et krav på cirka 40 pct. efterafgrøder. Det er rigtig meget, når man helst vil dyrke
vinterafgrøder. Men vi er da blevet bedre til at dyrke vårbyg - i takt med at vårbygarealet på bedriften er steget. I dag avler vi otte ton vårbyg i snit - mod 9,5-10,0 i hvede, siger Bjarke Nielsen.

Læs meget mere om Dyrlægegården og præcisionslandbrug i næste nummer af Fagmagasinet MARK, som udkommer på tirsdag den 5. april.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.