Fra 6,9 til 12 pct. protein i hvede

Hvedes indhold af protein er blevet et tema i valgkampen.

Planternes mangel på kvælstof har fået fokus i valgkampen, blandt andet i en krads leder fra Jyllands-Posten.

Hos Hauge Korn kan Jacob From tale med om, at der er stor forskel på hvedes indhold af protein.

»Jeg har målt alt fra 6,9 til over 12 procent protein i hvede,« fortæller Jacob From om yderpunkterne.

Før han formidler et parti korn, starter han altid med at udtage en prøve, som bliver analyseret på et laboratorium.

Resultatet fortæller både køber og sælger, hvad det er for en vare, der er tale om.

»På baggrund af analysen fastsættes prisen, og på den måde spiller proteinindholdet også en betydning for prisen,« siger Jacob From.

En procentpoint ekstra protein i kornet har en værdi på tre kr. pr. 100 kg på grund af besparelsen, der er i tilsætning af sojaskrå.

Et parti med 11 procent protein er altså omkring ni kr. mere værd end et parti med kun otte procent protein.

»På den måde har proteinindholdet betydning for kornprisen,« lyder det fra Jacob From.

Der er flere købere, som gerne betaler ekstra for korn med højere proteinindhold.

»For en sælger, som kan gøde hveden ordentligt og få betaling for ekstra protein, kan det altså nemt betyde op til 90 hkg x 9 kr = 810,- kr pr ha.« forklarer Jacob From.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.