God nyhed til planteavlere: WHO og FAO frikender glyphosat

Eksperter fra WHO og FAO mener nu, at det er »usandsynligt«, at glyphosat er kræftfremkaldende.

Glyphosat i fødevarer er formentlig ikke kræftfremkaldende for mennesker.

Sådan lyder det nu fra eksperter fra FAO (FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation) og Verdenssundhedsorganisationen WHO i en fælles erklæring, som blev offentliggjort i går, anden pinsedag.

Konklusionen er resultatet af en række eksperters diskusssion og gennemgang af de nyeste tilgængelige studier af en mulig sammenhæng mellem glyphosat og kræft. Det skriver Farmers Weekly.

Imod IARC

Konklusionen går dermed imod WHO’s eget kræftforskningsenhed, IARC, som sidste år nåede til den modsatte konklusion:  At glyphosat »sandsynligvis« er kræftfremkaldende.

Til gengæld er den i overenstemmelse med vurderingen fra EUs egen fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Bombe under debat

Den nye drejning i sagen kommer umiddelbart før EU-landenes eksperter i EUs stående Komité for Planter, Dyr,  Fødevarer og Foder  i morgen indleder et todages møde om, hvor mange år ukrudtsmidlets godkendelse skal forlænges.

På lånt tid

Godkendelsen af Glyphosat, der er aktivstoffet verdens mest brugte ukrudtsmiddel, Roundup, udløber med udgangen af juni.
Herefter skal det i princippet fases ud, hvis ikke godkendelsen forlænges påny.

Tysk skepsis

Forud for mødet i morgen har det forlydt, at den tyske miljøminister ikke ønsker at støtte en forlængelse.
Det har skabt usikkerhed om, der kan findes et kvalificeret flertal for en forlænget godkendelse, selvom EU-Kommissionen på forhånd har indvilget i at nedsætte godkendelsesperioden fra 15 til ni år.
Nu er der tale om en ny situation.

Afstemningen i den stående komité finder først sted torsdag.

Glyphosat i urin

I sidste uge rapporterede 48 grønne medlemmer af Europa-Parlamentet, i et forsøg på at vinde opbakning til et krav om forbud mod glyphosat, at de havde fået deres urin testet positiv for rester af glyphosat

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.