Godsejer vil etablere vandreservoir som tørkeforsikring

På sine gode lerholdige jorder kan Ditlev Hasselbalch avle gode udbytter i afgrøder med højt indtjeningspotentiale. Men på de lette jorder er vandmangel ubetinget største hindring for gode resultater. Vanding med grundvand er udelukket - og derfor vil han gerne etablere et vandreservoir.

Ved den smalle halvø Halsnæs ved Nordsjællands kyst driver Ditlev Hasselbalch Grønnessegaard Gods.

Nedbør i vækstsæsonen er begrænsende for udbytterne på en del af jorden. Vanding er udelukket på grund af risikoen for at trække saltvand ind.

Derfor har Ditlev Hasselbalch målrettet arbejdet på at gøre ­jorden sundere, så den kan binde mere vand i sommerhalvåret.

Ligesom han gør sig en masse tanker om, hvordan han kan fremtidssikre sit markbrug, hvis tørke og vandmangel bliver hyppigt forekommende i de kommende år.

Opbygger sund jord

- Vores jord varierer fra JB 1 på strandengene og let jord langs strandengene til stiv JB 8. Størstedelen af arealet er JB 4-5. Det burde kunne kaste gode udbytter af sig, men da vi ofte får for lidt nedbør i løbet af vækstsæsonen, giver det nogle sædskiftemæssige begrænsninger - og nogle år, hvor vi avler for lidt, fortæller Ditlev Hasselbalch.

Da han overtog ejendommen, satte han derfor gang i tiltag, som skulle øge jordens indhold af organisk materiale, så jorden blev sundere og bedre til at binde vand i sommerhalvåret.

Det indebærer blandt andet nedmuldning af halm, efterafgrøder og tilførsel af 3.000 ton kvæggylle fra en nabo.

Derudover tager han gerne frøgræs ind i sædskiftet på den lettere jord. Det er dog forbundet med en vis risiko. Det oplevede han i år, hvor hvidkløveren har haft det for tørt.

Derfor er han tvunget til at tænke i alternativer.

Recirkulering af drænvand

- Vi pumper hver vinter store mængder vand fra i alt 85 hektar lavtliggende arealer ud i Roskilde Fjord. Det er nødvendigt for at kunne dyrke jorden. Men det vil give meget bedre mening at opsamle vandet i et reservoir i vinterhalvåret, så vi kan bruge det til at vande med i sommerhalvåret, siger Ditlev Hasselbalch.

Han argumenterer med, at det vil give god mening at recirkulere drænvandet, så det - og de næringsstoffer, der er i det - spredes ud over markerne i stedet for at pumpe det ud i fjorden.

- Jeg vil langtfra kunne opsamle vand nok til, at jeg kan gardere mig mod tørke på hele arealet. Men det vil øge dyrkningssikkerheden betydeligt på en del af arealet. Derudover vil det give mulighed for at dyrke højværdiafgrøder som for eksempel kartofler, gulerødder eller jordbær og dermed øge indtjeningen, siger Ditlev Hasselbalch.

Han tilføjer, at der formentlig ikke vil blive tale om store arealer med specialafgrøder, men at der med 7.000 sommerhuse i området er et godt kundegrundlag for afsætning af lokalt producerede grøntsager.

Læs mere om Grønnessegaard Gods i næste nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 1. august.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.