Jydske Heste trækker høsten hjem

Marlene Broe Ramussen syntes, at det er vigtigt, at holde fast i gamle traditioner, så de ikke forsvinder. Derfor har hun de sidste år lavet arrangementer hvor alle interesserede kan se, hvordan man engang høstede med hestetrukket selvbinder.

Det er efterhånden et sjældent syn at se heste arbejde i marken. Men på Lindøhoved ved Bogense kunne mere end hundrede fremmødte opleve netop det. 

Her kunne de nemlig opleve en spand af tre Jydske Heste trække en aktiv selvbinder, hvor tre jyde hopper lagde sig i selen, imens de driftigt trådte i deres forfædres fodspor. 

- Det at vi får holdt det gamle håndværk i hævd, det at arbejde med hestene i marken, hvis ikke vi passer på, så går det i glemmebogen, fortæller Marlene Broe Rasmussen, der medlem af avlsforeningen Den Jyske Hest På Fyn Og Øerne, og en af arrangørerne bag arrangement.

Verdensmestre allerede dengang

Det fandt sted på hendes svigerforældres bedrift på Lindøgård. Hun har selv haft Jydske Heste i 14 år. I dag har hun en hingst, to hopper og en vallak, mens hendes svigerforældre har fem hopper og har haft

Jydske Heste siden 2004. De sidste tre-fire år har de afholdt høstarrangementer, hvor alle interesserede kan få en fornemmelse for, hvordan landbruget engang så ud. Og det syntes Marlene Broe Rasmussen er vigtigt.

- Jeg syntes, at det er vigtigt, fordi dansk landbrug er noget af det bedste og dygtigste i verden, men det stammer jo derfra. Fordi allerede dengang, hvor de gik med selvbinderen og gik med pløjefure ned og pløjefure op, der var de dygtige. 

Vagn Rasmussen kører selvbinderen, som bliver trukket af de Jydske Heste. Foto: Marlene Broe Rasmussen.

Kun for sjov

Selvom regnen faldt drypvist i byger, så vurderer Marlene Broe Rasmussen, at der var omkring 100 fremmødte udover medlemmerne af den lokale avlsforening. 

Lindøgård som Marlene Broe Rasmussens svigerforældre, Bodil og Jørgen Rasmussen ejer har en smule jord, hvor de dyrker havre og lidt græs til wrap. Bodil og Jørgen Rasmussen er gået på pension, så resten af jorden bliver forpagtet ud. Høsten med hestene er stadig for skue, da resten af høsten bliver foretaget med familiens gamle Dronningborg D1200 maskine. 

- Det er kun for sjov, det er ikke sådan at vi dyrker jorden på den måde. Vi gør det fordi vi syntes, at det er sjovt og fordi vi syntes, at det er vigtigt at holde traditionerne ved lige. 

Alsidig hobbyhest

Det er dog ikke det som er det vigtige for Marlene Broe Rasmussen, for hun bliver stadig betaget af Den Jydske Hests alsidighed.

- Jeg syntes det er fantastisk, at min hobbyhest faktisk stadigvæk kan bruges til det, som den oprindeligt er avlet til. At den kan gå i en mark i en hel dag og pløje eller køre med selvbinder eller harve. 
 

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.