Landmænd venter med majs - samme tid sidste år var en tredjedel sået

Jorden er stadig for våd og kold. Derfor er majssåningen klogeligt udsat.

Heldigvis er der ikke ret mange landmænd, der har sået majs.

Sådan lyder det lidt usædvanlige budskab fra Gitte Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

Hendes forklaring er, at jorden er kold og våd. Derfor er det bedst at udsætte såningen af majsen. Ellers risikerer man at få problemer med ukrudt samt dårlig fremspiring af majsen.

Ingen panik - endnu

Sidste år ved samme tid var en tredjedel af majsen sået.

Meldingerne fra planteavlskonsulenter er dog, at man ikke skal forhaste sig.

Anbefalingen er nemlig fortsat: At konventionel majs bør være sået inden udgangen af april, såfremt døgngennemsnittet for jordtemperaturen i 10 centimeters dybde har passeret otte grader, og vejrudsigten har lovet fortsat stigende temperaturer. Samt at køligt vejr og større mængder regn lige efter såning kan skade majsen varigt.

Sen såning koster

På trods af at det trækker ud med at komme i gang med majssåningen, er de fleste planteavlskonsulenter, som LandbrugsAvisen har talt med, fortrøstningsfulde i forhold til, at størstedelen af majsen er sået inden midten af maj.

Fra Nordjylland fortæller planteavlskonsulent Jens Otto Vigsø dog, at markerne er meget våde, og at gyllevognene derfor ikke kan færdes i markerne. Det kommer til at trække såningen ud, siger han.

For hver dag såningen udsættes efter det optimale tidspunkt, tabes der udbytte. Dog mindst i begyndelsen. Udsættes såningen med eksempelvis en, to eller tre uger i forhold til det optimale, har det i forsøgene kostet henholdsvis 200, 800 og 2.000 foderenheder per hektar.

Faktaboks

Majs i Danmark

  • Der dyrkes cirka 180.000 hektar majs til ensilage i Danmark. 
  • I 2022 blev der tilmed dyrket cirka 8.000 hektar majs til modenhed.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.