L&F: Dosering er nøgleord for kovending i glyphosat-sag

»Dejligt, at WHO og FAO har set på glyphosat med realistiske briller,« siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Søren Thorndal Jørgensen. Han tror, at nøgleordet er »dosering«.

I Landbrug & Fødevarer er chefkonsulent Søren Thorndal Jørgensen glad men ikke mystificeret over, at eksperter fra WHO og FAO nu frikender glyphosat i fødevarer for at være kræftfremkaldende - selvom det var WHOs egen kræftforskningsinstans IARC, der sidste år advarede om kræftrisiko ved brug af glyphosat.

 

Handler om dosering

»Det handler om den dosering, risikoen er målt ved, og som vi hele tiden har protesteret imod.

I den dosering, man har talt om en mulig risiko ved, var der tale om helt urealistiske doseringer,« siger Søren Thorndal Jørgensen.

Urealistisk indtag

Ifølge Søren Thorndal Jørgensen svarede én af de doseringer, IARC benyttede i sin undersøgelse, til, at en voksen mand skulle indtage 28 gram ren glyphosat om dagen i hele sit liv.

»Ved så voldsom en eksponering er stort set alt jo kræftfremkaldende. Også radiser,« mener Søren Thorndal Jørgensen.

»Man er nødt til at bruge realistiske doseringer i den slags undersøgelser - og det er så det nye her.«

Glyphosat i urin

Ifølge Søren Thorndal Jørgensen er der også en logisk forklaring på, at man finder glyphosat i urinen hos et meget stort udsnit af alle børn og voksne.

»De laboratorietests, der viser glyphosat i urinen, måler typisk også på nedbrydningsprodukter af Glyphosat som AMPA. Men meget andet kan vise samme resultat. AMPA kan f.eks. også stamme fra opvaskemiddel eller sæbe i badevand, og det tror jeg er et generelt problem i undersøgelserne for glyphosat i urin,« siger Søren Thorndal Jørgensen.

Afstemning torsdag

Først torsdag afgøres det, om de nye meldinger fra FAO og WHO om glyphosat vil få indflydelse på den periode, glyphosat forlænges for.

Der er endnu intet nyt om, hvorvidt den tyske skepsis overfor en forlængelse af aktivstoffets godkendelse vil blive påvirket af den seneste udvikling i Glyphosat-sagen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.