Lucerne viser lovende takter til produktion af planteprotein

Ny undersøgelse ved Aarhus Universitet viser god fordøjelighed af hovedproteinet i lucerne, selv ved lave renhedsgrader.

Hovedproteinet i lucerne, der bærer navnet RuBisCO, er af høj kvalitet med en fremragende sammensætning af essentielle aminosyrer samt en fordøjelighed, som potentielt gør det til en bedre proteinkilde i Danmark end soja.

Sådan lyder konklusionen på en undersøgelse gennemført af forskere fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Det fortæller DCA, Center for Jordbrug og Fødevarer, på deres hjemmeside.

Dermed får lucerne ekstra vind i sejlene som en potentiel alternativ proteinkilde, idet lucerne i forvejen har været anset som en lovende mulighed som en flerårig lokalt dyrket, bæredygtig proteinkilde, der kan høstes flere gange om året.

bedre end for soja

I undersøgelsen testede forskerne fordøjeligheden af RuBisCO-protein fra lucerne i forskellige renhedsgrader.

Ved at drage paralleller til ærtebaserede proteiner, antog forskerne, at fordøjeligheden af RuBisCO fra lucerne varierer alt efter raffineringsgraden og forarbejdningen.

For at teste hypotesen raffinerede forskerne mildt opvarmet, mikrofiltreret lucernejuice til fem forskellige proteinkvaliteter, med proteinniveauer, der varierede fra ca. 20 procent til ca. 90 procent. Fordøjeligheden af de forskellige proteinkvaliteter blev testet ved hjælp af et simuleret menneskeligt fordøjelsessystem i et kontrolleret miljø.  

Forskerne havde en hypotese om, at lavere proteinindhold og dermed lavere proteinkvalitet ville resultere i lavere fordøjelighed på grund af tilstedeværelsen af antinæringsstoffer, der hæmmer optagelsen af næringsstoffer i kroppen.

- Min hypotese var, at de mindre raffinerede proteiner ville have en lavere fordøjelighed, siger Hart Tanambell, som ledede eksperimenterne på Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet.

Men på trods af variationer i forarbejdningsmetoder og raffineringsniveauer virkede fordøjelsen af RuBisCO fra lucerne uafhængig af disse faktorer.

Det er vigtige resultater, fordi RuBisCOs sammensætning af essentielle aminosyrer er bedre end sojaprotein, som der hvert år importeres millioner af tons af til Europa til brug i foder og fødevarer, fremhæver forskerne.

Undersøgelsen peger dermed i retning af muligheden for en fremtid med et mere bæredygtigt proteinforbrug med lokalt producerede alternativer af høj kvalitet.

Forskerne peger dog på, at der fortsat skal udføres et stykke arbejde for at komme i mål med lucerne, blandt andet bør biotilgængelighed og fødevaresikkerhed undersøges.

Faktaboks

Proteiners ernæringsværdi

  • Proteiners ernæringsværdi afhænger blandt andet af sammensætningen af essentielle aminosyrer og proteinernes fordøjelighed.
  • Der findes kun begrænset forskning i, hvordan forarbejdning og raffinering påvirker fordøjeligheden af RuBisCO, som er det vigtigste protein i lucerne.

Kilde: Aarhus Universitet

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.