Modstand mod ny anmeldepligt for nematoder

Den efterhånden meget udbredte kartoffelcystenematode skal siden 1. januar anmeldes til Landbrugs og Fiskeristyrelsen, hvis man har den.

Danske Kartofler, der torsdag holdt årsmøde, er ikke tilhænger af, at kartoffelcystenematoder skal anmeldes til myndighederne. Siden 1. januar har det været en såkaldt karantæneskadegører som man er pligtig til at anmelde til myndighederne. Den tilgang er ikke fremmende for bekæmpelsen, fordi ingen bryder sig om at blive registreret eller få sine marker indført i et register. Samtidig lægger det pres på forholdet mellem landmænd, rådgivere og naboer, da alle, der bliver opmærksom på problemet, er pligtige til at melde det.

Selv om foreningen er imod pligten til at anmelde forekomst af cystenematoder, har formand Carl Heiselberg dog siden sidste sommer anbefalet, at man for sin egen skyld bør få tjekket markerne, så man kan bremse eventuelle angreb i tide.

»Cystenematoder er nu så vidt udbredt i brugsmarker, og alle seriøse avlere skal alligevel gøre noget ved problemet, hvis og når det findes,« siger han.

Formandens erfaring

Han har selv fået konstateret et mindre angreb i en mark.

»Det er ikke sjovt at få at vide, men det er en information, man kan bruge konstruktivt,« siger han.

Derfor er det også vigtigt at vide, præcis hvor prøverne er taget, så man kan gå målrettet frem med bekæmpelsen.

»Det nytter ikke noget at stikke hovedet i busken. Vi skal have viden på bordet, så vi kan diskutere åbent med vores konsulenter og i erfagrupper, hvilke resistente sorter, vi skal bruge, og hvordan vi skal bekæmpe nematoderne, så vi undgår udbyttetab,« fastslår han.

Danske Kartofler mener, at det er bedst, at man får den åbne diskussion uden en anmeldepligt og har drøftet det med søsterorganisationer i andre EU-lande, som også er imod anmeldepligt for cystenematoder.

Foreningerne har taget det op i den europæiske sammenslutning af landmandsorganisationer, COPA-COGECA vil rejse det over for EU-kommissionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.