Naturpakke redder læhegn og indsats for markvildt

»Det er fantastisk,« lyder det fra Henrik Bertelsen, formand for Landsforeningen Plantning og Landskab.

Læplantere kan ånde lettet op: Regeringens og de borgerlige partiers naturpakke sikrer, at tilskuddet til læplantning fortsætter i de kommende tre år, 2017, 2018 og 2019.

Tilskudsordningen var ellers netop afskaffet med virkning fra 2017 på grund af udgifter til landbrugspakken.

Naturpakken afsætter i alt 30 mio. kr. til ordningen, som dermed fortsætter på nuværende niveau med 10 mio. kr. om året.

»Fantastisk«

Det vækker jubel hos Henrik Bertelsen, formand for Landsforeningen Plantning og Landskab.

»Det er fantastisk. Det er en ordning, som ikke fylder så meget i det store billede, men som betyder rigtig meget for en helt konkret indsats, som virker for biodiversiteten, og som bliver set i landskabet,« siger Henrik Bertelsen.

»Læhegnene fremelsker måske ikke den helt sjældne bille, men de hjælper den almindelige natur. som mange er glade for. Samtidig er læhegn noget, der rykker noget dyrkningsmæssigt, bl.a. i Vestjylland,« siger Henrik Bertelsen.

»Så det er helt super!«

Markvildtindsats

Henrik Bertelsen er lige så begejstret for, at naturpakken med seks mio. kr. over tre år sikrer, at også indsatsen for markvildtet kan køre videre.

Han peger på, at mange landmænd gerne vil gøre en indsats for harer og agerhøne, men er i tvivl om, hvad der virker, hvad man må og hvad man kan.

Her er indsatsens markvildtkonsulenter en stor hjælp, ligesom de nye markvildtlav er med til at sikre, at de nødvendige indsatser kan gennemføres over et langt større område end ens egne marker.

Flytter noget

»Det hjælper ikke så meget at hjælpe harer og agerhøns, hvis indsatsen kun sker på ens egne marker. Men med markvildtslavene, hvor vi samler naboer over skel i store lav på op til 2.000 hektar, flytter det virkelig noget,« siger Henrik Bertelsen, der sidder med i styregruppen for markvildtindsatsen som landbrugets repræsentant.

Pengene til at videreføre Markvildtindsatsen - 2 mio. kr. om året i tre år - hentes, som foreslået af Danmarks Jægerforbund, i jagttegnsmidlerne, som Naturstyrelsen administrerer.

Ordførere kæmpede

Det er iær to af de borgerlige ordførere, der kæmpede en målrettet kamp for at få læhegn og markvildtdindsats med i naturpakken:

Pia Adelsteen, Dansk Folkeparti, og Anni Matthiesen, Venstre.

»Vi har været meget indstillet på, at netop de to ordninger kunne fortsætte,« siger Pia Adelsteen.

»Det er noget af det, jeg har kæmpet for, og jeg synes, at både det og mange andre ting i pakken er gode ting for landbruget, som jeg glæder mig til at være med til at pakke ud for landmændene,« « siger Anni Matthiesen, Venstre.

FAKTA

 

Status for markvildtindsatsen januar 2016:

• 6 markvildtsrådgivere

• 56 aktive markvildtlav

• Deltagerområdet dækker p.t. ca. 57.500 ha med et gennemsnit på ca. 1.000 ha pr lav.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.