Ny sundere kornsort er krydsning mellem byg og hvede

På Bornholm har en enkelt landmand dyrket den nye kornsort Tritordeum i to år.

En ny korn- og melsort har set dagens lys i Danmark.

Ny og ny er måske så meget sagt, for den har de sidste to år været dyrket på Bornholm - og i flere år i det sydlige Europa, fortæller Niels Christensen, direktør i Kryta, der i samarbejde med firmaet Alsiano står bag den nye sort Tritordeum.

»Tritordeum er en krydsning mellem durumhvede og en vild bygsort - forædlerne har taget det bedste fra begge.

Den adskiller sig fra andre melsorter ved, at den er mere gul og har en sødere smag, og så har den et højt indhold af fibre og andre næringsstoffer sammenlignet med hvede. Det høje fiberindhold sikrer en høj optagelse af vand, så der skal mere vand i ved bagning end hvedemel«, siger Niels Christensen.

Tritordeum har et lavt glutenindhold, men bagekvaliteten er på højde med brødhvede. Prisen er dog noget højere, da udbyttet ikke er så højt.

»Det er ikke en erstatning af hvedemel til fem kr. Det er et specialprodukt, som prismæssigt ligger i den øvre ende, lige som spelt«, pointererer han.

Dyrkes på Bornholm

Kryta startede den første danske produktion af tritordeum op i 2019 på Bornholm i samarbejde med Bornholms Valsemølle.

I 2019 konventionelt, og i år både konventionel og økologisk på 16 hektar hos avler Finn Harild fra Svaneke.

»Tritordeum sås om efteråret, og det kan være problematisk at styre ukrudtet i det økologiske, selvom vi strigler. Den er noget beskidt lige nu, og vil give mindre end den konventionelle. Sidste år gik der bygfluer i den, hvilket kostede udbytte, så jeg kender ikke dens udbyttepotentiale endnu.

Den gav kun 3,0-3,5 ton pr. ha konventionelt sidste år. Til gengæld var kvalitet og protein i top«, fortæller Finn Harrild, der i år har sprøjtet den konventionelle to gange mod svampe og en gang mod skadedyr. Hans jordtype er JB 7-8.

Det lavere udbytte kompenseres af en højere avlerpris.

Elsker sol og varme

Tritordeum kan, lige som durumhvede som Finn Harrild har dyrket i mange år, godt lide sol og varme, og derfor er det ikke tilfældigt, at avlen er startet på Bornholm.

Møller Nils Jespersen fra Bornholms Valsemølle mener dog godt, at dyrkning af tritordeum kan udbredes til andre egne af Danmark.

For i de 15-20 år han har aftaget lokalproduceret durumhvede, har der kun været problemer med faldtal et eller to år. Selv i mindre varme år er avl af durumhvede på Bornholm lykkedes.

»Tritordeum er en spændende afgrøde med en ny smag og flot farve. Den stiller samme krav til jordbund og klima som durumhvede - den vil helst ikke have det for koldt og er meget følsom over for høstvejret.

Lige som brødrug og andre bagesorter må der ikke komme ret meget regn i høst, for så falder faldtallet drastisk. Så den kræver opmærksomme avlere, der ikke er nervøse for at løbe en risiko«, siger Nils Jespersen.

Bornholms Valsemølle forarbejder kernerne til mel og afsætter det til Kryta/Alsiano, der er i gang med at få en afsætning op at stå af dansk produceret Tritordeum. Indtil nu har de kun solgt lidt udenlandsk produceret Tritordeum i Danmark via Skærbæk Mølle.

Fordele ved tritordeum

Tritordeum mel indeholder:

  • Mindre gluten end hvede, som er det man ikke tåler m. glutenintolerance/cøliaki.
  • Flere fibre end hvedemel (6 pct. mod 3 pct).
  • 10 gange mere lutein end i hvede (en antioxidant, der har positiv effekt på synet).
  • 2 gange mere oliesyre end hvedemel (vedligeholder et normalt kolesterolniveau).

www.tritordeum.com

Faktaboks

Udvikling af en ny melsort med ny smag

  • Tritordeum blev udviklet i 2006 i et forsknings-landbrugsprojekt af Agrasys i Spanien, der allerede startede i 70erne.
  • Den er hidtil produceret og solgt i mange europæiske lande, men endnu ikke i Norden. Det skal der nu laves om på.
  • Forsyningskæden er styret fra landmand til møller, så der er fuld sporbarhed. Landmænd avler på licens og er garanteret afsætning til fast pris. Bæredygtighed og lokal produktion er vigtig.
  • Kryta og Alsiano står for salg til Norden og for at udbrede avlen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.