Planterådgiver: Prioritér at så vårsæd før gyllekørsel

Det våde forår kan især være problematisk for landmænd med husdyr. Planterådgiver hos Fjordland anbefaler på nuværende tidspunkt efter 1. maj at så før udbringning af gylle, og så skal landmanden også huske på at have harmoniarealer nok at køre husdyrgødning på i forhold til at vælge en brakordning.

Det har været en virkelig våd april. Derfor kæmper landmænd rundt om i landet med at få vårsæden i jorden.

Samtidig er det problematisk for landmænd med husdyr at komme ud med deres husdyrgødning. Derfor fylder gødningsstrategier meget for landmændene for tiden. 

Rådgivningshuset Fjordland dækker områderne omkring Skive, Thisted og Lemvig, og her er der kun sået omkring 30 procent af vårsæden.

Griseproducent Har sået 60 procent af sin vårbyg

- Vores område dækker landbrug med mange forskellige jordtyper. Derfor er det vidt forskelligt, hvor meget den enkelte landmand har fået sået ud af vårsæd. Desuden er der flere landmænd, der bliver nødt til at så deres vintersæd om på grund af udvintring, siger Thomas Gram, der er planterådgiver hos Fjordland.
 
En af de landmænd er Thorben Agger, der er landmand med 290 hektar og griseproducent i Lomborg.

Han har ofte besøg af en planterådgiver, når det er vækstsæson. Det gør han blandt andet for at være på forkant med gødning og ukrudtsbekæmpelse. 
 
- Jeg har gerne besøg af min planterådgiver en gang eller to om måneden i vækstsæsonen, så jeg altid er på forkant med, hvad der sker og skal ske i marken, både når det kommer til gødningsstrategier, men også i forhold til kemibehandling, siger han.
 
Desuden er landmand Thorben Agger meget opmærksom på, at han ikke kommer til at køre med unødig gødning og kemi i den våde jord. Derfor ser han også sine konsulentbesøg som ressourceoptimerende.
 
- Vi kigger en del på min ukrudtshistorik. Jeg skal være klar, når ukrudtet kommer, og det er et spørgsmål om god planlægning. Vi plansprøjter nemlig ikke, for vi vil gerne undgå at bruge unødvendige ressourcer.
 
Som hos så mange andre landmænd i området har det også knebet med at få vårsæden i jorden.

Thorben Agger har indtil videre sået cirka 60 procent af sin vårbyg. Dermed ligger han et godt stykke over gennemsnittet, lyder meldingen fra Thomas Gram, der er planterådgiver hos Fjordland.

Vigtigt at overveje gødningsstrategier

Når nu vi har passeret 1. maj, er det vigtigste at få vårsæden i jorden, så ikke vækstperioden bliver for kort.

Derfor er det vigtigt, især hvis man har husdyr, at man får lagt en god strategi for, hvordan man får det hele til at gå op, når vejret forhåbentlig snart er til at køre gødning og såsæd ud. 
 
Det forklarer Thomas Gram, der er Thorben Aggers planterådgiver i Fjordland:

- April har været udfordrende for landmændene på flere måder. Både i forhold til at få sået vårsæd, men også i forhold til at fordele gødning. Derfor snakker vi meget gødningsstrategi med landmændene, så de er klar, når vejret er til at så og gødske.
 
Thomas Gram forklarer også, at jo længere vi kommer ind i foråret, jo vigtigere bliver det, at landmanden får sået, før han gødsker.

Så hellere vente med at køre ud med sin husdyrgødning, til der er sået, mener planterådgiveren:

- Jo tættere vi kommer på første maj, des vigtigere er det at så, før man giver gylle. For det kommer til at koste alvorligt på udbyttet, når vækstperioden bliver forkortet. Så kan man eventuelt fordele sin husdyrgødning med slanger, efter man har sået, siger planteavlsrådgiveren og fortsætter: 

- Når man har husdyr, skal man være opmærksom på, at man har nok harmoniarealer at køre husdyrgødning på. Derfor har man ikke bare mulighed for at så brak i stedet for vårbyggen, da det ikke vil tælle med som harmoniareal.

Får den nyeste viden

Thorben Agger er ikke i tvivl om, at markbesøgene er værdifulde for ham.

Han får nemlig både tjekket op på markernes generelle tilstand, om der er problemer med skadedyr, og så bliver han opdateret med den nyeste viden om nye produkter, der kan hjælpe ham i marken.
 
- Jeg får hele tiden den nyeste viden fra Thomas, så jeg løbende kan tilpasse min strategi efter det, siger Thorben Agger og fortsætter:

- Jeg er desuden generelt ret glad for den rådgivning, som Fjordland tilbyder. Man kan godt mærke, at der er kommet mange kompetencer ind under samme tag efter fusionen. Jeg bruger dem også i forbindelse med en miljøgodkendelse, jeg skal have fornyet i forhold til min griseproduktion. Der hjælper de også godt med at være forberedt på ansøgningen.

Faktaboks

Markvandring 14. maj

  • Hvis du er interesseret i at blive opdateret på, hvordan markerne står rundt omkring i Fjordlandet, inviterer rådgivningshuset på markvandring 14. maj 2024 sammen med sine planterådgivere.
  • Arrangementet vil foregå om aftenen i både Skive-, Thisted- og Lemvigområdet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.