Rådgiver: Udbytterne i vinterbyg ser bedre ud end frygtet

De første vinterbygmarker er blevet høstet, og ifølge Peter Mark Nielsen, svinekonsulent i Velas, ser udbytterne ud til at ligge tæt på et gennemsnitsår. Indholdet i høsten ser dog ud til at være ramt af tørken

Hvor ondt har forsommerens tørke gjort på høsten?

Det er vi nu blevet klogere på, efter de første vinterbygmarker er blevet høstet, fortæller Velas. 

Den gode nyhed er ifølge Peter Mark Nielsen, som er svinekonsulent i Velas med stor erfaring inden for især foder, at det ikke er gået så galt, som man måske kunne have tænkt. 

Tæt på gennemsnitsår

- Generelt er høstudbyttet bedre end frygtet. De resultater, som vi har fået ind nu, ligger ret tæt på et gennemsnitsår, fortæller Peter Mark Nielsen. 

Selvom udbyttet ud fra de første resultater ser ud til at være fornuftigt, er det dog ikke ensbetydende med, at selve produktet er lige i skabet. 

- Én ting er udbyttet, noget andet er selve indholdet. Tilbagemeldingerne går på, at kernerne er små, hvilket ofte er ensbetydende med et lavt energiindhold, fortæller Peter Mark Nielsen. 

Herudover er det ifølge konsulenten vigtigt at have for øje, at resultaterne er foreløbige. 

- At det første vinterbyg ser fornuftigt ud, er ikke ens betydende med, at resten af høsten ikke godt kan være hårdere ramt af tørken. Det må vi vente med at få svar på, fortæller Peter Mark Nielsen. 

Få analyseret kornet

Konsulenten understreger desuden, at tørken har ramt forskelligt rundt omkring i landet, og derfor formoder han, at både udbytter og indhold i kornet vil svinge meget fra landsdel til landsdel. 

- Derfor er det utroligt vigtigt at få lavet analyse af kornet, inden du begynder at fodre med det. En hurtiganalyse for vand og protein vil i første omgang være nok, og når du har analysen på plads, skal foderblandingerne rettes til, siger han. 

Fordi vinterbyg ofte giver udfordringer med formaling og brodannelse i siloer og foderkasser, anbefaler Peter Mark Nielsen, at man i år får kigget på, om byggen er som ønsket. 

- I år, hvor kernerne nogle steder ser ud til at være mindre end normalt, vil problemet med formaling og brodannelse formentlig blive større. Derfor er det frem med bygholmsigten for at se, om foderet er formalet som ønsket. Er der brodannelser, kan det være nødvendigt at få en lidt grovere formaling i en kort periode, siger han og understreger: 

- Den tabte produktivitet ved grise, der ikke får foder, er større end gevinsten ved fint formalet foder.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.