Sådan forebygger du resistent ukrudt i vårkorn

Resistent ukrudt er et stigende problem. Fuglegræs og kamille er et par af de arter, der har høj risiko i forhold til at udvikle resistens mod visse ALS-hæmmere. Der bør tilstræbes et niveau på 70-80 procent effekt af resistensbryderne.

Ved forebyggelse af resistens overfor herbicider har Seges opstillet en række helt gængse råd som bør følges.

Og så er der nogle lidt mere nørdede forhold omkring brugen af de enkelte ukrudtsmidler, som man også skal forholde sig til.

Gængse råd

De gængse råd er velkendte. Det gælder:

  • Et sundt sædskifte med flere forskellige afgrøder.
  • God etablering, så afgrøden yder god konkurrence overfor ukrudtet.
  • Brug mekanisk bekæmpelse, hvis det er muligt.
  • Brug midler med forskellig virkemekanisme i blanding eller på skift i de forskellige afgrøder.

Forskellige virkemekanismer

Det lidt mere nørdede går på, at man skal forebygge herbicidresistens ved at bruge tankblandinger af midler med forskellig virkningsmekanisme eller færdige midler med flere virkemekanismer.

Et vist skifte mellem løsninger fra år til år vil være en god strategi, selv om du bruger blandinger. Det giver nemlig mulighed for, at den samme ukrudtsart ikke år efter år primært bekæmpes med det samme aktivstof, og at der ikke er så stor risiko for at en eller få ukrudtsarter får mulighed for en stor opformering.

Seges har opstillet nedenstående retningslinjer:

  • Starane 333 HL og andre fluroxypyr-midler er virkningsklasse O / 4, og er resistensbryder over for fuglegræs ved doseringer på 0,1-0,15 liter per hektar. Fluroxypyr har næsten ingen virkning mod kamille.
  • DFF og andre diflufenican-midler med virkningsklasse F1 / 12 har ved dosering på 0,04-0,05 liter per hektar god effekt mod fuglegræs og nogen effekt mod kamille. Ved en dosis på 0,1 liter per hektar kommer effekten op på omkring 90 procent, så længe fuglegræs og kamille har højst 2 løvblade.
  •  Mustang forte indeholder aminopyralid og 2,4-D, som har virkningsklasse O / 4. Den er en god resistensbryder over for kamille, men ikke over for fuglegræs.
  •  Aktivstoffet halauxifen i Pixxaro og Zypar har også virkningsklasse O / 4. Effekten af dette aktivstof er tilstrækkelig til at give en god resistensbrydning overfor fuglegræs i vårsæd, men har begrænset effekt mod kamille. Pixxaro er med indhold af både halauxifen og fluroxypyr ideel som resistensbryder mod fuglegræs. Zypar er, med indhold af florasulam med virkningsklasse B / 2, ikke i samme grad resistensbrydende. 
  • Primus/Saracen M indeholder aktivstoffet florasulam, der virker på samme måde i planten som sulfonylurea-midlerne, altså er det en ALS-hæmmer. Oftest har florasulam vist sig effektivt mod de bestande af fuglegræs, som har udviklet ALS-resistens. Der er dog efterhånden observeret mange tilfælde i marker, hvor der samtidig er resistens mod dette aktivstof. Derfor kan florasulam ikke med sikkerhed regnes for et stof, der forebygger resistensudvikling overfor sulfonylurea-midlerne. For Primus XL og Starane XL/Cleave som er blandinger af florasulam og fluroxypyr, er det derfor fluroxypyrdelen, der er den sikre resistensbryder i forhold til fuglegræs.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.