Sådan får du optimal effekt af blindstrigling i økologisk vår- og bælgsæd

Udført med korrekt timing, effektiv teknik og godt håndværk fjerner blindstrigling 80-90 procent af det frøukrudt, som ellers ville give anledning til størst udbyttetab.

Af Thomas Vang Jørgensen, cand. agro, planterådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark

Blindstrigling er suverænt den ukrudtsbekæmpelse, som er mest effektiv mod frøukrudt i vår- og bælgsæd.

Udført med korrekt timing, effektiv teknik og godt håndværk fjerner blindstrigling 80-90 procent af det frøukrudt, som ellers ville give anledning til størst udbyttetab.

I nedenstående får du tips til, hvordan du får succes med at lave en effektiv blindstrigling.

Hjælp afgrøden til at vinde kamp om sollyset

I økologisk dyrkning handler det om at hjælpe afgrøden til at vinde kampen om lyset, så afgrøden selv kan skygge ukrudtsplanter væk.

I det perspektiv er blindstrigling den allervigtigste aktivitet, fordi den mekaniske bekæmpelse har til formål at fjerne alle de planter, som potentielt er foran afgrøden, eller vil overhale afgrøden i kampen om sollys.

Arbejdet med at lave den mest effektive blindstrigling begynder den dag, såning af afgrøden går i gang. Korrekt timing er et samspil mellem afgrødens sådybde, temperatur, ukrudtsarter og vejrudsigt

For at finde det optimale tidspunkt for første strigling, er det nødvendigt at holde øje med ukrudtets fremspiring i forhold til afgrødens spiring. Det handler om timing.

Blindstrigling skal gennemføres inden ukrudtsarter med store kimblade (agerkål, agersennep, hanekro, pileurt) får foldet deres kimblade ud, og senest når afgrødens spirer er ca. 2 cm under jordens overflade. Dette kræver kendskab til, hvilke ukrudtsarter der findes i marken.

Ved at lægge en glasplade ud i marken, kan man få et forvarsel på en-to dage om, hvornår striglen skal i gang i forhold til ukrudtets udvikling.

Tid fra såning til blindstrigling 

Det er vigtigt, at afgrøden er sået i korrekt og ensartet sådybde. For vårsåede kornsorter er det 4 cm, ærter 4-6 cm og hestebønner 6-8 cm. Afgrødens sådybde er med til at bestemme, hvor lang tid der går, inden blindstriglingen skal gennemføres.

En tommelfingerregel siger, at for korn går der 3-5 dage fra såning til blindstrigling. Man har naturligvis kortest tid i et varmt forår med 12-17 grader og længst tid i et koldt forår med 7-12 grader. 

For ærter og hestebønner kan striglevinduet være helt op til 14 dage langt, så her er det muligt at strigle to eller muligvis tre gange inden afgrøden når 2 cm under jordoverfladen. Hver gang skal der strigles lige inden de første ukrudtsplanter får udviklet kimblade. 

I sæsonen, hvor fokus er rettet mod at få sået afgrøderne så hurtigt som muligt, kan det være svært at prioritere strigling. Men det hjælper, hvis der kan afses en traktor til at holde klar med striglen. Så kan dagen starte med at strigle de marker, der blev sået for tre-fem dage siden, inden arbejdet med såmaskinen fortsætter.

Er der udsigt til regn, er det vigtigt at få striglet alle de arealer, der er sået. Det er nødvendigt for at undgå, at ukrudtet får flere dages fremspiring og forspring på grund af regnvejr. 

Godt striglehåndværk begynder med jævne marker uden hjulspor 

Jævne marker er vigtige, for at lave et godt resultat med striglen. Der må ikke være fordybninger, hvor striglens tænder ikke bearbejder jorden. Modsat kan forhøjninger resulterer i at harvetænderne generer afgrøden, fordi den ikke er kommet ned i samme dybde, som resten af marken.

Spor efter traktoren må heller ikke skabe fordybninger i marken, som striglen ikke kan bearbejde. Dette kan undgås enten ved at tromle marken inden blindstrigling eller ved at køre med tvillinghjul på traktoren hele vejen rundt og med lavt dæktryk omkring 0,8 bar.

Tromling inden såning kan være svært at nå, men metoden har en vis effekt på ukrudt, der er ved at spire op gennem de øverste 2 cm.  

Alle typer fjedertandsstrigler virker, men de skal køres forskelligt 

Grundlæggende kan strigler deles i to grupper.

Enten sidder tænderne i et fleksibelt ophæng eller også er de fast monteret på harvens ramme. 

Fabrikater som Unia/Scan, Hatzenbichler, HEVA og Einböck fremstiller strigler, hvor leddene er ophængt i kæder, således at de enkelte harveled kan følge jordens overflade og bevæge sig i forhold til harvens ramme.  Harverne i denne gruppe kan lave et effektivt harvearbejde, selvom der er ujævnheder i marken, på tværs af såretningen.

CMN, Doublet Record og Treffler strigler er kendetegnet ved at tænderne er monteret på en fast ramme, som holder en konstant afstand til jordoverfladen. Det er således tandens vinkel, som gør den i stand til at følge jordoverfladen i større eller mindre grad. Striglerne i denne gruppe er meget afhængige af, at marken er jævn på tværs af såretningen, for at lave et ensartet arbejde. Treffler adskiller sig ved at spændingen på harvetanden kan varieres, så tandens aggressivitet kan justeres uafhængigt af kørselshastigheden.  

Sæt farten op ELLER ned

Hastigheden har betydning for, hvor effektivt striglen arbejder. Jo mere tænderne vibrerer fra side til side, jo flere ukrudtsspirer får de slået i stykker.

Køres der for langsomt, vibrerer tænderne ikke, og kører man for hurtigt, vibrerer de heller ikke. Med andre ord handler det om at prøve sig frem og finde den hastighed, hvor tænderne vibrerer mest muligt fra side til side. 

Rotorstrigler er vanskelige at bruge til blindstrigling i vårsæd. De arbejder typisk for dybt i nysået jord. Men de er velegnede til strigling i vintersæd om foråret, hvor jorden kan være meget hård. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.