Velbesøgt Plantetræf bød på spotsprøjtning og tips til kornhandel

Tirsdag i denne uge havde Velas inviteret til det årlige Plantetræf, og ca. 470 plantefolk var mødt op på Lyngbygaard tæt ved Aarhus for blandt andet at få tips til sortsvalget og se demonstration af præcisionsjordbrug.

I bagende sol på en knastør junidag lagde knap 470 deltagere vejen forbi Plantetræf 2023, som traditionen tro løb af stablen ved forsøgsmarkerne ved Lyngbygaard i Labing, lidt uden for Aarhus. 

Her kunne de besøgende blive klogere på, hvordan det er gået med de markdemoer, som for nogle firmaers vedkommende er startet i august i fjor, ligesom de besøgende også fik muligheden for at se, hvordan præcisionsjordbrug kan se ud i praksis. 

Det fortæller Velas i en pressemeddelelse.

Demonstration af spotsprøjtning

- Der var en god rød tråd gennem dagen, og jeg er overbevist om, at vi fik klædt en masse landmænd på til at kunne tage de rigtige beslutninger i den kommende tid, fortæller Ole Møller Hansen, afdelingsleder for Planteavl i Velas, som står bag Plantetræf. 

Et af dagens højdepunkter var demonstrationen af spotsprøjtning.

På forhånd havde Velas-konsulent Mikkel Brauer ved brug af en drone kortlagt marken og på den måde fundet ud af, hvor det var ”nødvendigt” at sprøjte ꟷ i fremvisningens navn var ukrudtet nemlig fiktivt.  

To traktorer med sprøjter spændt efter fik plottet kortet ind, og herefter kunne de fremvise, hvor præcist det er muligt at sprøjte med den rigtige teknologi, og hvor meget kemi, som teknologien faktisk kan spare landmanden for. 

- Det var en særdeles vellykket demonstration af præcisionsjordbrug, og jeg tror, at mange fik afkræftet nogle fordomme om, at det ikke nødvendigvis kræver en sprøjte med den nyeste teknologi at kaste sig over dette, og at præcisionsjordbrug faktisk kan lade sig gøre til fulde på forskellige niveauer og med forskelligt udstyr, siger Ole Møller Hansen. 

To traktorer med sprøjter spændt efter fik plottet et ukrudtskort ind, og herefter kunne de fremvise, hvor præcist det er muligt at sprøjte med den rigtige teknologi.

Ristede pølser og røde arme

Når ikke de besøgende var på guidede ture ud i parcellerne på forsøgsarealerne eller besøgte de mange stande, var der tid til at få pølser og brød og noget koldt til ganen i det varme sommervejr, som betød, at der var godt gang i kasketterne til dette års Plantetræf. 

For Ole Møller Hansen er der stor tilfredshed med, at landmændene kunne tage fra træffet med både viden og konkrete forslag til deres bedrift. 

- Den enkelte landmænd tager til Plantetræf for at blive klogere på, hvad vedkommende skal gøre i sin mark. Mange kommer for at få valgt de rigtige sorter, som de skal bestille hjem til såning i september, ligesom de kommer for at blive klogere på, hvordan de får sat deres afgrøder i gang i august/september, fortæller afdelingslederen. 

- Det lykkedes til fulde. Jeg har udelukkende fået gode tilbagemeldinger fra de landmænd, som lagde vejen forbi, og fra de firmaer, som var til træffet.

- Landmændene, som jeg snakkede med, var meget tilfredse med, at de kunne vælge ind på forskellige spor, som passede til deres bedrift, frem for at de blev trukket gennem et bestemt program, siger Ole Møller Hansen, som desuden glæder sig over, at der var stor opbakning til vidensindlægget i hallen. 

I år var det med John Jensen fra AgroMarkets, som blandt andet fortalte om, hvordan markedet udvikler sig for tiden, hvornår man skal sælge høsten, og hvornår det giver bedst mening at købe gødning. 

- Der var cirka 180 i hallen, og så mange har der ikke været før, siger Ole Møller Hansen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.