- Vi sniger os til at høste raps mellem bygerne

Rapshøsten er så småt gået i gang - især i det sydøstlige hjørne af Danmark.

Høsten af raps er ikke startet for alvor endnu. Men i nogle områder af landet har de første landmænd dog taget hul på den.

Længst er man på Lolland-Falster, hvor planteavlskonsulent Kasper Egelund Hansen fra VKST vurderer, at 15 procent af rapsen nu er høstet. Men også på Midt- og Sydsjælland er der høstet raps.

Falster

- Vi er lige blevet færdige med at høste raps i aftes - 190 hektar med godt 10 procent vand. Kvaliteten er OK, men frøene er lidt små, fortalte Jesper Strange fra Strangefarm midt på Falster i torsdags.

Han har høstet cirka 4,2 ton i snit per hektar - uden regulering for olie eller vand.

- Jeg forventede kun fire ton, da tørken var slut, så 4,2 er positivt. Men uden tørken ville vi have avlet fem ton, så den har kostet os knap et ton, siger han.

Jorden er blandet - en del er JB 3-5, men der er også JB 7.

- Vi har dyrket to rapssorter. Primært LG Aviron plus en kålbrokresistent sort på 40 hektar, hvor jeg har et lidt presset sædskifte. Udbyttemæssigt har den dog trukket gennem- snittet ned, siger Jesper Strange, der gik i gang med hybridrug til fremavl i torsdags.

- Jeg er færdig med græsfrø. I hvidkløver høstede jeg kun en tredjedel, resten kunne jeg ikke pille op, da den var så lav. Engrapgræs gav også dårligt, mens strandsvingel og rødsvingel gav OK. Vårbyg er jeg ikke begyndt på, men det er virkelig elendigt, selv om vi såede tidligt. Jeg forventer kun fire ton.

Skælskør

På Gerdrup-Lyngbygaard Gods ved Skælskør sniger de sig til at høste raps mellem bygerne.

- Vi har allerede holdt stille tre gange i dag, fortalte driftsleder Knud Arne Aakær Frandsen i onsdags. Da havde de høstet 50 hektar raps ud af 190.

Fakta om vinterraps

  • I sidste års høstbarometer sluttede raps med et gennemsnitligt udbytte på 42 hkg per hektar. Det svarer til indeks 110.
  • Sidste år blev der dyrket knap 200.000 hektar vinterraps i Danmark, cirka 20 procent mere end året før på grund af høje priser.

- Før olieafregning er vi på 4,5 ton i snit. Prøven viser 52 procent olie, så vi er tæt på fem ton for de første 50 hektar. Det er meget acceptabelt i år. Resten giver lidt under, så alt i alt lander vi tæt på vores normaludbytte på 4,8 ton, siger han.

Potentialet var dog større i foråret, hvor der stod en flot afgrøde fra efteråret. Så tørken har taget toppen af udbyttet.

Sorterne er LG Aviron og en Pioneer sort. De har givet ens. Jordtypen varierer fra JB 3-6.

- Vi har også bjærget 150 hektar græsfrø mellem bygerne. Hundegræs skuffede, og rødsvingel og rajgræs gav OK. Alt i alt ligger vi omkring et gennemsnitsudbytte i frø. Den store øretæve for tørken får vi først i vårbyg, der står med gengroning og lavt udbytte, siger han.

Sorø

På Næsbyholm-Bavelse Gods ved Sorø startede de allerede med at høste raps torsdag i sidste uge, hvilket er lidt, før de plejer, fortalte driftsleder Martin Sørensen i onsdags.

- Vi har høstet 95 hektar raps og mangler 35. Rapsen var nedvisnet, da den var meget tvemoden og grøn i lavningerne. Vi startede på 12 procent vand og er nu på 8,5. Vi har høstet 4,2-4,4 ton i snit. Det er hæderligt, da vi bor på Sjællands tørreste plet og slet ikke har fået vand i strækningsfasen. Så jeg havde kun forventet fire ton. Vores fem års snit ligger på 4,6 ton, siger han.

- Den høstede vare er meget ren og frøene ikke små. Men det ser ud til, at skulperne har aborteret et par frø i hver ende, så der er færre af dem, siger han. Og vurderer, at de 140-160 millimeter, de har fået siden tørken, har gjort rapsen godt.

Præstø

På Nysø Gods ved Præstø har de høstet 50 hektar LG Aviron raps ud af 105. Rapsen er nedvisnet, fordi den var meget uens. Vandprocenten var 10-12, og frøene til den lille side, siger driftsleder Torben Albertsen.

- Den har givet godt fire ton, hvilket er ét ton under normalt. Det er ingen katastrofe, som vi frygtede under tørken - men dog under middel. Det første var på JB 5, resten er på JB 6-7 og måske lidt bedre.

Han tilføjer, at de har høstet normalt udbytte i engsvingel og lidt under i rødsvingel. Hybrid-vinterbyg til fremavl har givet 8,2 ton, hvor de før har haft op til 10 ton, mens foder-vinterbyg har givet 9,2 ton.

- Tørken har ikke kostet så meget i vinterbyg, da den er så tidlig i sin udvikling. Det værste bliver i maltbyg - der får vi et hug - mens hveden nok giver 8-9 ton mod normalt 10. Men vi kan ikke avle topudbytter hvert år, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.