Överum-plov i nyt intelligent design

Överums kendte CX-plov opgraderes til næste generation. Den er blevet stærkere og lettere.

Överum, der i 1995 introducerede Överum CX-ploven, der er kendt for god pløjning ved lav trækkraft, introducerer nu den næste generation, Överum CX2. Konstruktionen er blevet opgraderet og byder på flere fordele.

Överum CX2 er som forgængeren en tre- til fem-furet liftophængt vendeplov i mellemklassen til traktorer med op til 160 hestekræfter. Nyheden har fået en stærkere og lettere rammekonstruktion, som afløser den hidtidige CX-konstruktion.

Den nye ramme er en smidig konstruktion i højstyrke-stål, som ifølge producenten er 40 procent stærkere end hidtil. Det reducerer vægten på ploven, samtidig med at styrken og holdbarheden er øget. Resultatet er en åben konstruktion med masser af plads til, at planterester kan passere. Antallet af svejsninger på rammen er reduceret, og alle komponenter boltes nu på med hærdede bolte, hvilket giver en enkel og stærk rammekonstruktion og gør CX2 ploven fleksibel.

Intelligent design

Overførslen af kræfter fra traktoren til CX2-ploven og justeringen af den forreste fure sker med nye komponenter. De er støbt i højkvalitets-stål, som har stor holdbarhed og gør det muligt at lave et ’smart’ design. I designfasen har det givet større frihed til at tilpasse dimensionerne meget præcist til de aktuelle belastninger de forskellige steder i konstruktionen.

Furebredden er justerbar i fem trin fra 14 til 22 tommer (35-55 cm) mod tidligere tre trin fra 14 til 18 tommer. Justeringen sker via en række af huller til hver underplov.

De større CX2-plove kan udstyres med en ny hydraulisk cylinder, der automatisk centrerer ploven før vendingen. Stenudløsningen fås som hidtil både som springbolt- og hydraulisk løsning. Den hydrauliske løsning er det fleksible valg, hvor man let kan indstille udløsertrykket til de forskellige jordtyper.

CX2-ploven har valgfri under- eller overvending. Med undervending reduceres behovet for løftehøjde. Overvending er en fordel, hvis der køres med jordpakker, men det kræver samtidig mere løftekapacitet. Som underplov kan der vælges mellem alle Överums varianter til CX2-ploven, det vil sige den nye XLD-underplov og XSD-risteunderplov til brede furer samt dyb pløjning, eller XL-underploven.

Enkelte modeller kan forlænges med en ekstra fure efter ønske.

CX2-ploven lanceres fra årsskiftet 2018. Den produceres på Överum-fabrikken, der ligger i Småland i Sverige. Her er der produceret plove siden 1850.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.