De har fjernstyret en traktor på 150 km afstand

Samarbejde mellem det finske mobilselskab Elisa og Valtra skal via 5G muliggøre ekstrem fjernstyring af en traktor.

Traktorproducenten Valtra har teamet op med et andet finsk selskab for at udvikle en ganske ekstremt variant af fjernstyring indenfor traktorer.  

Via en 5G forbindelse har man lavet den første prototype på en traktor, der kan fjernstyres af en operatør, selvom han befinder sig langt fra traktoren. Faktisk formår man at fjernstyre den på en afstand af 150 km.  

Ifølge en pressemeddelelse fra Valtra sker fjernbetjeningen via en 5G-forbindelse og 360 graders kamera på taget af traktoren.

5G-netværket gør det så muligt for operatøren at modtage en visning af traktorens omgivelse her og nu via et par virtual reality-briller.

Den hurtige 5G-forbindelse gør så, at traktoren kan styres med høj sikkerhed på distancen, oplyses det.

”Når du kører din traktor og drejer på hjulene, har du behov for øjeblikkelig feedback for at give følelsen af at køre. Den korte reaktionstid med 5G gør dette muligt ”, siger Mikko Lehikoinen, Vice Præsident, Sales & Marketing Valtra.

Fjernbetjening kan fx bruges til at betjene førerløse traktorer på udfordrende steder eller opgaver, der ville være farlige ved bemandede operationer.

Partnerne vil fremover se på, hvordan systemet kan forbedres, eks. hvordan billedkvaliteten kan justeres efter hver opgave og selve betjeningen kan blive bedre med øget brud af data fra sensorer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.