MotorBloggen: Hop ned fra traktoren og stik en finger i jorden
De moderne teknologier er et gode – hvis de går hånd i hånd med god, gammeldags landmandskunnen, mener skribenten.

»Ser du, der er to måder at gøre tingene på. Min måde og den forkerte måde«. Det er selvfølgelig noget lodret sludder, men den er god at fyre af overfor min 15-årige søn derhjemme. Han ryster naturligvis på hovedet og tænker sit.

Og i landbruget? Der er jo netop heller ikke én, men adskillige rigtige måder at gøre tingene på. Så meget har jeg da erfaret i den her branche, hvor der eksperimenteres på livet løs. Hvilket var noget, der egentlig kom bag på mig. Mennesket har dyrket jorden i årtusinder, så man skulle måske tro, at man for længst havde fundet en eller anden idealmetode, som giver størst muligt udbytte med mindst mulig investering. Men sådan er det jo ikke.

Men uanset hvad. Eksperimenter eller ej. Så er det at se ned på jorden og mærke den og fornemme den lige vigtigt. Så man kan konstatere, hvad der egentlig sker, når redskabet har været over jorden eller igennem den.

I årtusinder gik landmanden bagved ploven – nu buldrer han afsted ud over stepperne i førersædet på traktoren, mens han lytter til pigtrådsmusik på stereo’en. Og det skal man passe på med. For netop det med at holde øje med jorden og lære den at kende var noget af det, som nuværende sektordirektør hos Seges, Troels Toft, dengang Patriotisk Selskab, gjorde meget ud af at fortælle om, da han for efterhånden en rum tid siden var hidkaldt som det faglige indslag under et besøg på Kuhn Huard plovfabrikken ved Chateaubriand i Frankrig.

»Det handler om at udvide horisonten - og især den under jorden. Det er vigtigt at forstå sin jord«, sagde Troels Toft, der rådede til, at man ind imellem stiger ned fra sin høje stol i traktoren og kritisk betragter det udførte arbejde.

Og deltagerne tog det til sig:

»Vi har set det vigtige i, at man hopper ned bag traktoren og stikker spaden i jorden og ser, hvad der egentlig sker. Også selv om der er behageligt inde i traktoren, og der måske lige er et godt nummer i radio’en«, lød det fra en af deltagerne.

Hvad jeg vil sige med det hele? At de moderne teknologier er et gode – hvis de går hånd i hånd med god, gammeldags landmandskunnen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.