Ugens Maskine: Tre-i-én’er fra Rauch
Den store bugserede spreder fra tyske Rauch kan håndtere både gødning, kalk og fiberkompost fra gyllesepareringsanlæg.

De første eksemplarer af den nyeste version af den bugserede Rauch kalk- og gødningsspreder, Rauch Axent 100.1, er nu i brug i Danmark. Noget af det særlige ved nyheden er, at den kan sprede både gødning og kalk via to forskellige spredemoduler. Og hos Mi, Maskinhandler Indkøbsringen har man endda efter et kundeønske tilføjet endnu en mulighed, spredning af fiberkompost fra gyllesepareringsanlæg.

Hver fredag samler vi op på en aktuel maskine. Denne fredag serverer vi fem ting, der er værd at vide om Rauch Axent 100.1:

1. Rækker ud på 50 meter

Gødningsmodulet Axis PowerPack har det præcise H-EMC system, der kan sprede granuleret gødning i en arbejdsbredde på 50 meter. Kort fortalt går EMC ud på, at følere under både højre og venstre spredetallerken måler på bl.a. drivkraftbehovet og konstant korrigerer spredemængden elektronisk, så der opnås præcision i spredebilledet. EMC målesystemet reagerer øjeblikkeligt på forandringer i gødningen og korrigerer ind for at sprede og dosere mængden korrekt i forhold til det ønskede.

 

2. Kalk på 15 meter

Rauch Axent kan også sprede kalk i en arbejdsbredde på 15 meter. Kalkmodulet Lime PowerPack er hentet fra en af Europas førende leverandører af materiale til håndtering af alle tænkelige kalktyper. Skift imellem de to spredemoduler kan ifølge producenten foretages på få minutter.

 

3. Spredning af fiberkompost

Et kundeønske fra Avlscenter Trekanten har føjet nok en dimension til Rauch’ens evner. Da avlscenteret var ved at købe en ny Rauch, opstod idéen, at Rauch Axent 100.1 også måtte kunne sprede fiberkompost fra Avlscenter Trekantens gyllesepareringsanlæg. Udfordringen blev taget op, og via et samarbejde imellem producenten Rauch, importøren MI, forhandleren Vemas og Avlscenter Trekanten lykkedes det med få tilpasninger at få sprederen indstillet, så den kan håndtere fiberkompost. Den blev blev udstyret med en elektrisk drevet vibrator i beholderen og via lidt ekstra justeringer i kalkspredemodulet kan der spredes fiberkompost på 15 til 18 meter arbejdsbredde.

 

4. Isobus og udstyr

Den kombinerede Axent kalk- og gødningsspreder har en kraftig aksel med bremser, som giver mulighed for 40 km/t på vejen, og de store hjul sikrer lavt marktryk. Den fås med drejbar aksel for minimal skade på afgrøderne. Presenningen styres hydraulisk via fjernbetjening. Maskinen er udstyret med eget hydraulikanlæg til drift af alle de hydrauliske enheder. Vejeceller giver chaufføren info om restmængde og forbrug. Sprederen er Isobus-certificeret, så den kan samarbejde med diverse moderne computere.

 

5. Stort volumen

Med en tank på 9.500 liter og en nyttelast på 8.400 kg er Rauch Axent målrettet stordrift.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.