Valmet til træk: Stærk motor - men svag gearkasse
Når der skal findes en traktor, der skal bruges til traktortræk, falder valget ofte på en Ford. Jimmi Pedersen har valgt at gå i en anden retning.

Mens mange traktortræk-trækkere kører Ford, kører Jimmi Pedersen en Valmet. Det er en forholdsvis sjælden traktor i traktortrækregi, og i år var der tre af slagsen repræsenteret ved DM. Den ene var Jimmi Pedersens Valmet 905.

Han stillede op i Standardklasse 1 med "Blackout", som han kalder sin lille, røde traktor.

"Det er første gang, jeg er til DM med den. Jeg har faktisk haft fire traktorer, og jeg har været så heldig, at jeg har været til DM med alle fire nu", siger Jimmi Pedersen, der er med til DM for sjette gang. 

Der er flere grunde til, at valget faldt på en Valmet. 

"Motoren i en Valmet er nok noget af det stærkeste, man kan finde. Det var det, jeg vægtede højt, og så kørte jeg Valmet, dengang jeg arbejdede på maskinstation. Derfor har jeg også en kærlighed til det mærke", siger Jimmi Pedersen. 

Der er dog også en stor ulempe ved den lille traktor.

"Gearkassen i den kan ikke holde. Det er en af de stærkeste motorer, men det er også en af de svageste gearkasser, der findes. Gearkassen er lavet helt om indeni, for at den kan holde. I vores klasse er det meste i traktorerne lavet om", siger Jimmi Pedersen.

Motorens placering i traktoren er nogen gange en fordel, og andre gange en ulempe. 

"Den er lidt snudetung, fordi motoren sidder langt fremme. På en rigtig god lerbane, hvor der virkelig er godt bid i den, er det en fordel, at den er tung foran, men på lidt løsere baner er det en rigtig stor ulempe", fortæller Jimmi Pedersen. 

Banen i Klokkerholm, hvor DM holdes, er en lerbane, men Jimmi Pedersen var alligevel lidt bekymret før stævnet.

"Jeg er bange for, at vi har fået så meget vand, at det måske ikke er nogen fordel, men det burde at blive godt nok", siger han.

På trods af bekymringerne vandt Jimmi Pedersen i sin klasse, hvor den lille traktor kunne trække slæden 108,09 meter.

Med sejren har han nu fire DM-titler. Foreløbig er planen at fortsætte med at køre traktortræk mindst et år endnu. 

Faktaboks

Konkurrencen handler om at trække en slæde, som gradvist bliver tungere, længst muligt. 

Hvis man trækker helt til enden (100 m - full pull) går man videre til finalen, Pull off. Man har to forsøg til at trække slæden de 100 meter.

I Pull off gøres slæden endnu tungere, og her gælder det om at trække den længst muligt.

Traktorerne er delt ind i vægtklasser, og man skelner mellem farmklasser og standardklasser. I farmklasserne er der større frihed til at tune traktorerne. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.