Vores maskiner kan køre længere og længere

Søren Ulrik Sørensen fra Vraa Maskinstation i Vendsyssel oplever, at traktorerne er blevet bedre og bedre til at klare flere timer.

Med en landmandsuddannelse i bagagen og som mangeårig indehaver af en maskinstation i Vendsyssel og endda et mangeårigt formandskab for Danske Maskinstationer & Entreprenører ved Søren Ulrik Sørensen bedre end de fleste, at man i branchen er afhængige af hinanden på kryds og tværs. Afhængige af gode medarbejdere, der bliver i pladsen i mange år. Og afhængige af trofaste kunder.

»På maskinstationerne har vi det selvfølgelig bedst, når det går landmændene godt, og de tjener penge«, siger Søren Ulrik Sørensen, der beskriver dagens landmand som særdeles velorienterede.

Kender kunderne

»Det betyder, at vi på maskinstationerne skal følge med rent fagligt. Og hvis en landmand har særlige ønsker om, at vi gør sådan eller sådan eller kommer med en bestemt maskine, så prøver vi at honorere det«, siger Søren Ulrik Sørensen, der vurderer, at de fleste af hans egne kunder kommer inden for en radius af omkring 20 kilometer. Det er nogenlunde halvt af hvert af svineavlere og kvægavlere, og mange af dem har været trofaste kunder i årtier.

»Men det er nok en tendens i branchen, at de yngre landmænd måske bruger flere maskinstationer, end de ældre gør«, siger han.

Trofaste medarbejdere

Nogle maskinstationer døjer med at finde gode medarbejdere med mod på at arbejde på maskinstation.

»Men det har jeg ikke oplevet. Jeg har kun én gang været nødt til at søge efter en medarbejder. Jeg har folk her, der har været her i eksempelvis 28, 30 og 36 år«, siger Søren Ulrik Sørensen.

Også traktorerne er han begyndt at beholde lidt længere end normalt. Han har ikke en fast strategi for udskiftning.

Bedre traktorer

»Dem, der kører mest, skifter vi vel ved 5.000-6.000 timer, men vi har også nogle, der har gået 10.000. Det vurderer vi individuelt. Men når vi ofte vælger at lade dem køre længere, er det også, fordi traktorerne, som jeg ser det, er blevet bedre«, siger Søren Ulrik Sørensen, der råder over 10 traktorer fra hans foretrukne mærke, New Holland, som han køber hos Farmas. Ellers handler han hos Hjallerup Maskinforretning og S.D. Kjærsgaard, og ud over traktorerne består maskinparken bl.a. af et New Holland snittersæt og en mejetærsker fra samme mærke, tre pressere og to Samson PG25 gyllevogne. Den ene af dem er indkøbt sidste år og er dermed den nyeste investering.

Lige nu er man på Vraa Maskinstation ved at få serviceret de sidste af maskinerne og er begyndt at tænke på gyllekørsel.

På rette vej

»Når vi lader maskinerne køre længere, er det også vigtigt, at vi passer på dem. Meget service og reparationer kan vi klare selv, men vi kender også vores begrænsninger. Og når vi har holdt maskinerne pænt, får vi også en god brugtpris for dem«, siger Søren Ulrik Sørensen.

»Man siger jo, at der gerne skal være plads til at geninvestere 20 procent af nettoomsætningen, og jeg kunne godt have nogle ønsker, men jeg tror ikke, vi investerer stort i år«, siger Søren Ulrik Sørensen, der vurderer, at det går den rette vej for maskinstationerne.

Faktaboks

Vraa Maskinstation

  • Beliggende i Vraa i Vendsyssel mellem Brønderslev og Hjørring.
  • Drives af Søren Ulrik Sørensen, uddannet landmand og også kloakmester.
  • Grundlagt i 1977 af Søren Ulrik Sørensen og hans daværende kompagnon Thorkild Madsen.
  • Otte ansatte samt en på kontor. Dertil yderligere to kolleger i travle perioder.
  • Ret omfattende maskinpark med bl.a. 10 traktorer, en mejetærsker, en finsnitter og to gyllevogne.
  • 75 procent er landbrugsarbejde, resten er entreprenørarbejde, dræning og kloakering.

Bedste investering

  • Søren Ulrik Sørensens bedste investering er ikke én, men flere, nemlig de seneste fem New Holland traktorer, som han har købt. Han fremhæver, at de moderne New Holland traktorer efter hans erfaring er helt problemløse og meget brændstoføkonomiske. Og dertil fremhæver han traktorernes Vario-transmission.

Værste investering

  • Nogle typer arbejde har ikke givet den indtjening, som man havde forventet, og Søren Ulrik Sørensen husker især, dengang han for 10-12 år siden gik i gang med at så majs under plastic. Maskinen, som han investerede omkring 250.000 kroner i, nåede kun at så et par hundrede hektar, indtil det sprøjtemiddel, som var en del af konceptet, blev forbudt. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.