Det er især de lettere jorde, der er tilsået

Lerjorde og lave arealer er mange steder stadig kolde og fugtige, og der skal tørvejr til, før der rigtig kommer gang i såningen på disse arealer.

Mange steder er man langt med såning af vårbyg, da der er blevet sået på fuld kraft hele sidste weekend. Flere steder er der dog kommet en del nedbør i ugens løb, som har bremset såning på lerjorde eller lave arealer. Men der er kørt megen gylle ud, og der laves megen jordbehandling, lyder meldingerne fra konsulenter rundt om i landet.

Gylle prioriteres højt til vårbyg, så mange landmænd venter på, at marken kan bære en tung gyllevogn med nedfælder, før de pløjer eller laver jordbehandling til såbed.

Få arealer skal sås om

De fleste planteavlskonsulenter melder, at der kun er pletvis anledning til omsåning. Det er især mindre områder af marker, der har stået under vand, som skal sås om. Men det er tydeligt, at ikke alle marker har et velfungerende drænsystem. Det er afgørende at få dette udbedret for at sikre arealernes fremtidige dyrkningssikkerhed.

»Mange dræn er ved at være udtjente og ligger måske også for øverligt. Hvis vi skal udnytte planternes evne til at gå i dybden, skal drænene gerne noget længere ned end 60-80 cm - hvis det er muligt,« siger Søren Søndergaard, planteavlskonsulent hos Vestjysk Landboforening.

Tilfredsstillende såbed

På de lettere jorde, eller hvor der er forårspløjet, falder jorden godt og har været god at arbejde med. Generelt er der blevet lavet et godt såbed.

Af Peter Schmidt Nielsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.