Betalt indhold af Syngenta

Ny dosering af vækstregulering giver landmænd flere muskler i kampen mod lejesæd

Lejesæd kan koste dyrt på udbyttet. Derfor er det en god idé at lægge en sikker strategi for vækstregulering – især i højværdiafgrøder som frøgræs, kan det blive dyrt, hvis man ikke vækstregulerer i tide.

Lejesæd i marken kan være en dyr omgang. Især i højværdiafgrøder som frøgræs er det afgørende, at græsplanten står oprejst, når den skal bestøves. Heldigvis er vækstregulering en god forsikring mod lejesæd, og nu er der kommet en ny dosering af MODDUS Start  og Moddevo i både frøgræs og vinterhvede, hvilket giver mulighed for at lave en effektiv splitbehandling af i begge afgrøder med en højere samlet dosis.

Samlet set er der nu tilladelse til at behandle med 1,6 liter MODDUS Start eller Moddevo per hektar, hvis man splitbehandler sine frøgræsmarker. Ved enkeltbehandling er maksimal dosis 1,2 liter per hektar.
I hvede er den maksimale dosering 0,6 liter per hektar.

Afgrøde

Stadie

Dosering

Frøgræs

30-49

2 x 0,8 l/ha eller 1 x 1,2 l/ha

Hvede

25-49

2 x 0,3 l/ha eller 1 x 0.6 l/ha

Den nye dosering betyder også, at man som landmand kan nøjes med at bruge ét produkt til begge behandlinger, hvilket gør det lettere at splitbehandle.

Vækstregulering = lejesædsforsikring

Lejesæd er en udfordring, der kun bliver større i takt med, at klimaet bliver mere ustabilt, og kraftige regnbyger bliver mere almindelige. Den nye dosering giver nu landmænd flere redskaber i kampen mod lejesæd.

- De senere år har vi set en tendens til voldsomme skybrud/ regnbyger, hvilken er en udfordring for en kraftig afgrøde op mod høst. Det hårde klima udfordrer landmanden, og lejesæd kan resultere i en væsentlig reduktion af udbyttet, som man kan forsikre sig mod ved at vækstregulere løbende i sæsonen. Den nye dosering af MODDUS Start og Moddevo giver landmanden mulighed for at sætte tidligt ind med en tilpasset  dosis af vækstregulering, hvilket styrker afgrøden, siger Henrik Ryberg fra Syngenta Nordic.

Vækstregulering er et forholdsvis billigt og meget effektivt middel i kampen mod lejesæd og for at sikre udbyttet. Hvis man vælger at splitbehandle sine afgrøder, kan man opnå flere mulige fordele. Det forklarer Henrik Ryberg.

- En fordel ved at splitbehandle er, at man stimulerer planten til at gro, så den sætter en kortere afstand imellem knæene, hvilket giver en forøget stråstyrke, der har den effekt, at den bedre tåler kraftig vind og regn uden at gå i leje, siger Henrik Ryberg.

Skånsomt for afgrøden

Det er velkendt, at man ikke bør vækstregulere sine afgrøder, når de er under påvirkning af stressfaktorer som eksempelvis tørke. I disse perioder vil afgrøden nemlig være sårbar. Hvis man foretager en splitbehandling, er der mindre risiko for at påvirke afgrøden negativt , fordi man løbende kan holde øje med udviklingen af afgrøden og sætte ind med behandling, når der er behov for det. 

Godkendelse i øvrige kornafgrøder

I alle andre kornarter- vinterbyg, triticale, rug, vårbyg, havre og vårhvede er der ingen ændringer i forhold til eksisterende godkendelser. Godkendelsen gælder kun for MODDUS Start og MODDEVO. Registreringsnummeret for MODDUS Start og MODDEVO er forblevet det samme, hvilket betyder, at tidligere købte MODDUS Start og MODDEVO produkter kan bruges med de nye doser. 

Læse mere om vækstregulering og få gode råd her.

Emneord

Syngenta , sponsoreret , lejesæd , højværdiafgrøder , vækstregulering , Moddus Start , Moddevo , kornafgrøder. afgrøder , stråstyrke

Forsiden lige nu