Meteorolog: Sådan ser vejrudsigten ud for gyllesæsonen

Der er lagt op til en rusket februar, når der må køres gylle ud fra 1. februar.

Gylletankene er på mange landbrug ved at være godt fyldte, så mange har brug for at komme ud at køre med gyllenedfælderen.

Ideelt gyllevejr er varmt og klart vejr. Men som det ser ud nu, så vil februar være lunefuld.

På Landbrugsavisen.dk har vi ringet til energi- og erhvervsmeteorolog Tim Petersson fra DMI for at få hans vurdering af langtidsvejret for februar.

"Det ser ud til at blive normalt dansk vejr i februar. Første periode vil byde på vintervejr med lavtryk, mens der ser ud til at komme et højtryk i anden periode," siger Tim Petersson.

Lavtryk om vinteren skaber mildere temperaturer med større udsigt til blæst og regn.

Det er endnu meget usikkert at snakke om vejret i februar, men som det ser ud nu, vil der være størst mulighed for at sprede gylle ud i sidste halvdel af februar, vurderer Tim Petersson. 

"Jeg vil nok sige, at hvis landmændene vil have klart vejr til at sprede gylle ud i, så skal de vente til midten af februar, hvor det ser ud til at vejret vil skifte," siger meteorologen. 

Her er dog en hage: Vejret ser ud til at skifte, fordi der kommer et højtryk senere i februar. Klart vejr giver risiko for frost. 

50 procent sikker

Som det ser ud nu, så vil temperaturen i februar holde sig over frysepunktet, mener han. Men vejret er svært at forudse.

"Det kan sagtens se anderledes ud om en uge. På nettet kører vi med et 10-døgnsprognose, der hele tiden bliver opdateret," siger Tim Petersson. 

DMI-meteorologen vurderer, at det er omkring 50 procent sikkert, at februar vejret kommer til at se ud, som prognoserne viser det lige nu.

Faktaboks

Udbringning af gylle efter 1. februar

Der er forbud mod udbringning på vandmættede, oversvømmede, frosne og snedækkede jorde. Formålet med reglerne er at forhindre husdyrgødning i at forurene vandmiljøet,

Vandmættet

Jorden er vandmættet, når der kan opsamles frit vand i revner og sprækker selv flere timer efter nedbør. Dette vil bl.a. kunne kontrolleres ved, at det er muligt at presse frit vand ud af jorden med hænderne. Når jorden er vandmættet, er den vandfyldt op til overfladen selv efter flere timer uden nedbør.

Oversvømmet

Jorden er oversvømmet, når den er dækket af blankt vand.

Frossen

Jorden er frossen, når det pga. frost i jorden ikke er muligt at nedbringe husdyrgødningen på bar jord. På bevokset jord er jorden frossen, indtil jorden er optøet i hele pløjelagets dybde (mindst 15 cm). Overfladisk nattefrost betragtes ikke som frossen jord, hvis jorden optøs i løbet af dagen.

Snedækket

Jorden er snedækket, når mere end 90 procent af en mark er dækket af sne, men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en en halv cm.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.