Nordic Sugar og Gefion uenige om roe-kalkule

Roeprisen for næste års udbytter er svære at nå, mener Gefion.

Beregninger fra Gefion viser, at med et udbytte på 13,5 tons sukker per hektar kan man nå en afregning, der svarer til kravet fra Danske Sukkerroedyrkere (DSK).

I et interview med Landbrugsavisen.dk siger chefkonsulent ved Nordic Sugar Claus Nørgaard, at det viser, at den afregningspris, som Nordic Sugar har meldt ud, er tilstrækkelig. Den udlægning bestrides af Gefion.

Tallene fra Gefion er beregnet efter, at Nordic Sugar vil gøre fragten mellem dyrker og fabrik gratis. Det vil øge dækningsbidraget for dyrkeren, siger chefkonsulent ved Nordic Sugar Claus Nørgaard.

"Med en treårig kontrakt kan man med vores pris opnå et DB2 på godt 6250 kr. per hektar,” siger han.

Det svarer til et beløb, der er højere end det, Danske Sukkerroedyrkere kræver i de aktuelle forhandlinger mellem dyrkersammenslutningen og sukkerfabrikken.

Prisen er beregnet med landbrugsrådgivningsvirksomheden Gefions sukkerroekalkule for 2017 med et gennemsnitsudbytte.

"Set i forhold til tidligere og de alternative afgrøder vurderer vi, at det er en attraktiv afgrøde," siger Claus Nørgaard. 

Roedyrkere vil have 500 kr. ekstra pr. hektar

Danske Sukkerroedyrkere har meldt et krav ud på 500 kr. mere pr. hektar, end hvad Nordic Sugar har meldt ud at ville give forud for deres ønske om bindende forhåndstilsagn fra de enkelte dyrkere senest 5. august.

"Som dyrker kan man opnå den pris. De kan blive bedre stillet end i år,” siger Claus Nørgaard og tilkendegiver dermed, at han anser Nordic Sugars udspil for at være tilstrækkeligt i forhold til dyrkernes krav.

Op til 80 km fra fabrikken vil dyrkeren kunne opnå en DB2, der stort set svarer til DSK’s krav ved et udbytte på over 13,5 tons sukker per hektar, viser Gefions kalkule.

Gefion: Nordic Sugar har for høje udbytteforventninger

Planteavlskonsulent Gitte Rasmussen, rådgivningsselskabet Gefion, bestrider, at Nordic Sugar kan bruge deres beregning til at retfærdiggøre deres eget prisudspil.

"Det er meget meget komplekst. Udregningerne viser også, hvilken variation der er i udbytte og indtjening. Det er ligesom andre afgrøder, men ligegyldigt om det er Nordic Sugars pris eller DSK’s, så vil det for rigtig mange blive en dårligere forretning at dyrke roer, og man skal være realistisk omkring sit udbytte- og omkostningsniveau.”

Udbyttet på 13,5 ton sukker pr. hektar - som er forudsætning for at nå det høje dækningbidrag - et er et højt udbytte, som langt fra alle dyrkere kan forvente at nå, mener konsulent ved Gefion Gitte Rasmussen. Dermed er fabrikkens vurderinger alt for optimistiske.

"Gennemsnittet på landsplan de seneste fem år har ligget på 13 ton sukker per hektar. Det er kun gennemsnittet, så at skulle regne med 13,5 – det er et pænt højt udbytte,” vurderer Gitte Rasmussen.

Gefions kalkule tager også højde for urenheder, jord og sukkerindhold og ekstraomkostninger ved fragt. Udbyttet for roedyrkere er meget individuelt. Det er derfor vigtigt at få lavet en individuel beregning, understreger konsulenten.

"Med de beregninger vi har lavet, så har jeg kunder, der siger, de vil glemme alt om at dyrke roer, især hvis man som dyrker har mere end 80 km til fabrikken," siger hun.

Gefions priskalkule for 2017:
(Roepris på 208,60 kr. pr. tons rene roer med 17,9 procent polsukker)

Tons sukker/ha10,811,712,613,514,4
Indtægt/ha*12.84413.91414.98416.05517.125
DB2 uden egen fragtandel2.2023.2704.3425.4136.483

*I indtægten er indregnet sukker- og renhedsprocent i tillæg for tidlig/sen levering og 0 km transport.

Gefion har derudover beregnet på DB2 ved forskellige afstande til fabrikken, der kan ses i deres nyhedsbrev.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.