Såbed mest afgørende for vårbyggens kondition

Svampebekæmpelse kan stadig være aktuelt i sent sået vårbyg, hvor især bygbladplet og bygrust optræder.

Vårbyggen blev sået over en meget lang periode i år. Det gav på forhånd bekymring for, at de senest såede marker kunne blive smittet med svampesygdomme fra tidligt såede marker.

»Vi kan finde en del bygrust i ubehandlede marker, ligesom vi i nogle bygmarker finder en del bygbladplet. Problemet har dog ikke været større, end at en enkelt sprøjtning har kunnet klare det i langt de fleste marker,« siger Gitte Skovgaard Jensen, planteavlskonsulent hos LMO.

Bygbladplet har været særligt slemt hos de landmænd, som løb tør for udsæd i foråret, og som derfor i nogle tilfælde tilsåede den sidste del af arealet med ubejdset udsæd.

God buskning

Generelt mener Gitte Skovgaard Jensen, at vårbyggen står godt. Det er dog tydeligt, at såbedet har haft større betydning for, hvor godt vårbyggen har udviklet sig end såtidspunktet.

»Jo tidligere såning, jo bedre står vårbyggen - men det er under forudsætning, at såbedet har været i orden,« siger Gitte Skovgaard Jensen.

Hun tilføjer, at angreb af meldug har været stort set ikke-eksisterende i vårbyggen - på nær i sorten Propino. I tidligere år har skoldplet voldt problemer, men den har ikke spredt sig på grund af en lang periode med meget tørt vejr.

Forekomsten bladlus er aftaget, og bladlusene har kun bredt sig lidt i den forløbne uge.

Faktaboks

Svampe i vårbyg

  • Eventuel svampebekæmpelse er aktuel til omkring blomstring (vækststadium 65).
  • Hvis der er udført bekæmpelse omkring vårbyggens skridning, er yderligere bekæmpelse ikke aktuel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.