Store tab i uhøstet korn i Nordjylland

Nogle nordjyske marker er opgivet. Spirede kerner samt nedknækkede strå og aks koster dyrt i det korn, det lykkes at få høstet.

Afgrøderne var lang tid om at blive modne, og da de endelig var klar til at blive høstet, har regnbyger forhindret os i at køre,« siger Jens Lie fra Åsted vest for Frederikshavn.

Han driver sammen med sin kone 250 hektar med korn og vinterraps.

I mandags manglede de stadig at høste seks hektar vårbyg, syv hektar vinterraps og 47 hektar vinterhvede.

»Især rapsen var lang tid om at blive moden i år. Da den endelig blev moden, prioriterede jeg at høste korn i stedet,« siger Jens Lie.

Han er godt tilfreds med udbytterne i de afgrøder, der er høstet. Men høsten har været usædvanlig besværlig og våd - og han er alvorlig bekymret for det korn, der stadig står på markerne.

Hveden spirer i aksene

»Jeg er chokeret over, at det er gået så stærkt. Den seneste uge har virkelig kostet. Både fordi hveden er begyndt at spire i aksene, og fordi jeg for hver dag, der går, tydeligt kan se, at kornet knækker længere ned,« siger Jens Lie.

Han er blevet tilbudt høsthjælp af en kollega. Men det kræver tørvejr at komme i marken, og uanset kapacitet på nuværende tidspunkt så er tabene store i de afgrøder, der stadig står på markerne.

Bjærgning af halm er en anden udfordring. Hidtil er det kun lykkedes Jens Lie, at bjerge 1.000 ud af de 1.500 bigballer han skal bruge.

Dårlig vejrudsigt

Fra LandboNords planteavlskontor i Brønderslev udtrykker Birger Fredsgaard Larsen også bekymring for de marker, der endnu ikke er høstet.

»Der er landmænd, som stadig har en tredjedel af avlen stående på markerne. Nogle af arealerne er opgivet, og den vinterhvede, som spirer i aksene, er dyr at tørre ned og har en alt for ringe kvalitet,« siger Birger Fredsgaard.

Han tilføjer, at det for flere landmænd vil kræve en uge med stabilt vejr, hvis høsten skal i hus.

Sen etablering

Ud over en meget besværlig høst er der ifølge Birger Fredsgaard Larsen mange nordjyske landmænd, som ikke har fået sået vinterraps. Derudover er der en del landmænd, som har bøvlet med snegle og for meget nedbør efter etableringen af vinterrapsen.

Etableringen af vintersæden trækker også ud. Til gengæld kan mange nordjyske planteavlere glæde sig over gode udbytter i de afgrøder, det er lykkedes at høste.

Faktaboks

Jens Lie

  • Driver 250 hektar på JB3 og leverer 1,4 mio. slagtekyllinger årligt.
  • Mangler at høste 6 hektar vårbyg, 7 hektar vinterraps og 47 hektar vinterhvede samt 500 bigballer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.