Sponsoreret af Topdanmark

Anders har investeret 100.000 i overvågning: ”Det må ikke ske igen”

Da Anders Uhrenholt i 2018 fik stjålet GPS-udstyr for omkring en halv million, besluttede han at intensivere sin overvågning og dermed forebygge, at en lignende skade sker igen

Efter en lang arbejdsdag i august 2018 kørte Anders Uhrenholt sine maskiner ind i sin lade, hvor de skulle stå henover natten. I løbet af meget kort tid fik han stjålet alt sit GPS-udstyr til en værdi af en halv million kroner.

”Klokken var blevet 01.30, da vi vendte snuden tilbage, og mit vækkeur ringede allerede klokken 05.00 dagen efter. Så det er meget få timer, tyvene har haft til at slå til. Jeg tror faktisk, at de har ligget på lur,” forklarer Anders Uhrenholt, som er indehaver af en maskinstation og entreprenørvirksomhed i Lønborg lidt udenfor Tarm.

Da Anders Uhrenholt dagen efter mødte på arbejde, var det en medarbejder, der gjorde ham opmærksom på, at døren til én af traktorerne stod åben.

”Jeg tænkte; det er bare løgn, og så blev jeg enormt vred over, at nogen kunne finde på at komme og tage mine ting! Jeg har fået nok af tyve,” siger Anders Uhrenholt bestemt og fortæller at han endda havde et ældre alarmsystem, som han denne ene gang ikke havde fået sat til.

Erstatning muliggjorde skadeforebyggelse

Efter tyveriet gik der ikke mere end et par minutter før, at Anders Uhrenholt ringede til sit forsikringsselskab, Topdanmark.

”Det var noget af det første, jeg tænkte på, og da jeg talte med min assurandør, blev jeg klar over, at jeg kunne få erstattet alt det, jeg havde mistet. Jeg fik også hjælp til at kontakte det firma, vi har købt vores GPS’er igennem, og de havde heldigvis alle vores informationer i deres system. Der blev sørget for det hele, og det var en kæmpe hjælp,” siger Anders Uhrenholt og fortsætter:

”Kort efter tyveriet gik det også op for mig, at jeg ville gøre alt for, at det ikke sker igen – både for min egen skyld men også for Topdanmarks skyld. Jeg ville simpelthen være bedre forberedt i fremtiden. Derfor ringede jeg også til et alarmfirma, og efter 24 timer havde jeg fået sat 8 kameraer op, som optager 24 timer i døgnet. Det er simpelthen så smart - jeg har en app, hvor jeg hele tiden kan gå ind og se, hvad der sker,” siger Anders Uhrenholt og forklarer, at han kun havde mulighed for at købe så meget overvågningsudstyr, fordi han ikke selv skulle erstatte de ting, der blev stjålet:

”Hvis jeg selv skulle erstatte udstyr for en halv million, havde jeg været virkelig dårligt stillet. Så var der ikke blevet råd til noget overvågning,” uddyber Anders Uhrenholt.

Sponsoreret Topdanmark: Landmand Anders Uhrenholt med GPS fra John Deere

Landmand Anders Uhrenholt med GPS fra John Deere

Politiet frygter flere GPS-tyverier

Der har tidligere været mange problemer med GPS-tyverier, men i området omkring Tarm har der været ro på, siden to rumænske bander blev fængslet. I november blev den ene bande løsladt og politiet frygter derfor, at der i fremtiden vil komme flere GPS-tyverier igen.

”Ved de nyeste tyverier ser vi en fremgangsmåde, som vi har set før ved nogle tidligere GPS-tyve,” siger Poul Fink, politikommissær i Midt- og Vestjylland til Tv Midt Vest i et indslag fra den 11. november.

Det lokale politi har i den seneste tid kontaktet en del landmænd i området omkring Tarm, da GPS-tyverierne igen er taget til. Politiet anbefaler landmændene at tage GPS-udstyret af.

GPS-udstyr fra John Deere er eftertragtet

Spørger man Anders Uhrenholts assurandør, Ejnar Nygaard Mikkelsen fra Topdanmark, ved tyvene lige præcis, hvad de går efter:

”Meget GPS-udstyr er eftertragtet i udlandet og nogle kriminelle har deciderede bestillinger – særligt GPS-udstyr fra John Deere er eftertragtet. John Deere har nemlig samlet alt GPS i en slags hat, der sidder på taget af landbrugsmaskinen. Andre mærker har et todelt GPS-system, som faktisk er sværere at stjæle. Som noget nyt har New Holland også fået ét samlet system, så de bliver muligvis også mere eftertragtede nu,” siger Ejnar Nygaard Mikkelsen og udtrykker, hvor aldeles afgørende det er, at man husker at låse sit GPS-udstyr inde om natten.

”Vi har desværre også set flere eksempler på tyve, der stjæler udstyret og derefter ringer til landmanden og fortæller, at han kan købe det fri for en masse penge. For nogen kan det være meget fristende, fordi GPS-udstyret har indkodet alle deres unikke informationer,” fortæller Ejnar Nygaard Mikkelsen.

Sponsoreret Topdanmark: GPS-monitor

GPS-monitor 

Et godt råd

Når GPS-udstyr stjæles, har det store konsekvenser. GPS’en er nemlig afgørende for autostyringen af en landbrugsmaskine.

”Vi kan faktisk slet ikke arbejde uden vores GPS-udstyr. Alle vores marker er lagt ind med GPS-koordinater, og det er nødvendigt, når man kører med en maskine, der er 36 meter bred. Vi bruger GPS’en hele tiden og det er vigtigt, når vi skal optimere og overholde alle krav – så sørger GPS’en nemlig for, at vi kører med en halv centimeters nøjagtighed,” siger Anders Uhrenholt, og bliver flankeret af Ejnar Nygaard Mikkelsen:

”Når marken først er indkodet én gang, kan traktoren næsten køre selv. Det er fremtiden indenfor præcisionslandbrug, fordi udstyret også hjælper med at dosere korrekt i forhold til jorden, hvilket er vigtigt for klimaet,” siger han.

Spørger man Anders Uhrenholt om et godt råd til andre indehavere af dyrt GPS-udstyr, er meldingen helt klar:

”Mit bedste råd er, at alle bør få installeret overvågning. Man ved ikke, hvornår det sker, og det kan gå overraskende stærkt. Tyve, der ved, hvad de går efter, klarer det på to minutter,” konkluderer Anders Uhrenholt.

Faktaboks

Gode råd til at sikre dit GPS-udstyr

  • Afmonter dit GPS-udstyr og lås det inde, når maskinen ikke er i brug.
  • Sørg for at din maskinhal er låst af
  • Overvej om du skal have alarmovervågning på din bedrift
  • Sørg for at din backup af dit GPS-udstyr er opdateret, hvis uheldet skulle være ude.

Emneord

sponsoreret , Topdanmark , indbrud , Tyveri , gps-udstyr. forsikring , erstatning

Fra samme sponsor

Forsiden lige nu