»Det gælder om at få køerne godt i gang efter kælvning«

Styrkelse af køernes medfødte immunforsvar fik bund i problemer med løbedrejning og børbetændelse og gav også et løft i trivsel og appetit hos nykælverne, som har givet mindre ketose i højtydende DH-besætning.

»Jeg troede helt ærligt, at det var et hokus-pokus-middel. Men jeg var også frustreret over de problemer vi havde med løbedrejninger, børbetændelser og med, at køerne gik ned på 11.-12.-dagen efter kælvningen. Og jeg var også udmærket klar over, at vi havde en udfordring med vores goldkofodring og -opstaldning. Vi var nogle af de første, der prøvede Imrestor, så jeg havde virkelig ikke meget fidus til det. Men jeg blev overrasket over effekten, da vi begyndte med det.«

Sådan lyder det fra Lone Bertelsen, ejer af Frøholm med 300 højtydende DH-køer med 12.700 kg EKM/årsko, ni måneder efter, at hendes dyrlæge foreslog hende at bruge det immunforsvarsstyrkende middel Imrestor i form af indsprøjtninger under huden 10 dage før forventet kælvning på alle højdrægtige dyr og igen senest et døgn efter kælvning.

Markant fald

»Vi har meget færre alvorlige børbetændelser. Vi kan stadig have lidt, men de ikke er så slemme som før, hvor køerne gik ned med feber. Vi har også meget færre løbedrejninger,« forklarer Lone Bertelsen.

Desuden er Frøholm stoppet med goldbehandlingerne og har nok kun 25 procent af de yverbetændelser, der var før i starten af laktationen. Dog er celletallet steget i perioder, men fra et ekstremt lavt niveau på 60.000-100.000 til 120.000-130.000 og en enkelt gang til 170.000.

»Det var vi blevet advaret om. Det skyldes, at immunforsvaret ’arbejder’,« siger hun. Men understreger også, at de stigninger ikke er sjove at opleve. At immunforsvaret arbejder, ses også i form af et generelt højere og mere stabilt indhold af antistoffer målt i råmælken.

»Vi har heller ikke ketose i den grad, som vi havde før, men det er ikke væk. Midlet virker ikke mod ketose, men mod årsagerne til det. Køerne kommer bedre i gang, og det er jo det, det gælder om. Derfor er de mindre i ubalance efter kælvning,« vurderer hun.

I dag er brugen af Imrestor en fast del af flytterutinerne i håndteringen af de højdrægtige dyr, og det vil det blive ved at være.

Faktaboks

Frøholm

  • Ligger på Norddjursland og er ejet af Lone Bertelsen
  • 300 DH-køer med 12.700 kg EKM/årsko
  • Sand i sengebåsene
  • 3,5 ansatte samt to skoledrenge og hjælp fra familien

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.