Brug af pollede tyre må ikke koste avlsfremgang
Pollede tyre bør bruges strategisk i besætningen, opfordrer Seges.

Der er stadig relativt få pollede tyre blandt de anvendte tyre. Derfor opfordrer Seges Husdyrinnovation til at bruge avl efter pollethed strategisk i besætningen og ikke gå på kompromis med NTM.

»Vælg pollede tyre med et højt NTM og brug dem strategisk for at få flest mulige kalve uden horn. Da det pollede gen er dominant nedarvet, er det relativt nemt at få de pollede gener udtrykt i besætningen«, påpeger ekstern konsulent Ruth Bønløkke Davis og afdelingsleder Anders Fogh fra Seges Husdyrinnovation.

Risiko for indavl

Årsagen er, at det avlsmæssige niveau er omtrent det samme for tyre, som bærer pollede arveanlæg i enkelt dosis (heterozygote) i forhold til racernes bedste tyre.

Men for tyre, som bærer dobbelt dosis (homozygote), ligger det avlsmæssige niveau væsentligt lavere.

Yderligere er de pollede tyre som oftest forholdsvis nært beslægtede, hvilket kan føre til problemer med indavl, hvis de anvendes for intensivt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.