Lad dig ikke lokke: Urea er sjældent relevant

I mange situationer må det forventes, at ikke kun miljøet, men også køerne bliver negativt påvirket af uhensigtsmæssig brug af foderurea.

Proteinpriserne er steget med raketfart, og mange er på udkig efter billigere proteinkilder, når de nuværende kontrakter udløber. Urea er billigt, men ifølge chefkonsulent Niels Bastian, Seges, vil det sjældent være til nytte. Det vil snarere føre til øget ammoniakbelastning af både ko og miljø.

»Det eneste, man får ud af at tildele urea i rationer, der ikke har et meget lavt proteinindhold, er, at koen æder urea, som øjeblikkeligt omsættes til ammoniak i vommen«, siger han.

Urea cirkulerer bare rundt

Ammoniak absorberes meget hurtigt til blodet og omdannes igen til urea i leveren. En stigende ureakoncentration i blodet giver et højere ureatal i mælken, men ellers cirkulerer urea bare rundt i koen, indtil det udskilles i urinen.

»Den recirkulering af urea til vommen, som nogle lærebøger stadig beretter om, har ingen betydning for proteinomsætningen i vommen og er ikke et argument for at overfodre med råprotein gennem tildeling af foderurea«, understreger Niels Bastian.

Forklaringen er, at når urinen rammer staldgulvet, begynder nedbrydningen af urea til ammoniak og kuldioxid en gang mere, og denne gang er det ikke kun koen, der udsættes for ammoniak. Foder-urea er nu blevet til øget ammoniak-emission.

Ser kun godt ud på papiret

Den AAT-værdi, der beregnes i foderplanen, består af det mikrobielle protein, der er dannet ud fra ammoniak i vommen og foderproteinet, der ikke nedbrydes i vommen. PBV-værdien på foderplanen er et estimat for, om der er ammoniak nok i vommen til at dække behovet til mikrobiel syntese af aminosyrer.

Når man udfodrer rationer med lavt kvælstofindhold (lav råprotein og lav PBV), kan tildeling af urea virke som et oplagt valg på papiret. Ved tildeling af urea vil foderplanen vise, at råproteinkoncentrationen stiger, og at PBV stiger.

»Problemet for koen er, at urea nedbrydes meget hurtigt i vommen, og at vomvæggen ikke holder ammoniak tilbage i vommen. Derfor betyder den hurtige omdannelse af urea til ammoniak og kuldioxid en meget hurtig absorption af ammoniak til blodet«, siger han.

Faktaboks

  • I vommen nedbryder mikroorganismerne protein og andre kvælstofforbindelser til ammoniak, som enten optages igen af mikroorganismerne eller absorberes til blodet
  • Mikroorganismerne i vommen bruger ammoniak til syntese af aminosyrer, og aminosyrerne bruges til opbygning af mikrobielt protein mv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.