Robotter runder 2.500 kg i døgnet

Lely hylder en lille kreds af mælkeproducenter, der har opnået mindst 2.500 kg mælk pr. døgn gennem et helt år i malkerobotten.

»For få år siden ville alle have sagt, at 2.000 kg mælk i døgnet pr. robot var en by i Rusland. Nu mødes vi for at hylde jer, der har rundet 2.500 kg i døgnet pr. robot i en periode 365 dage på en eller flere af jeres robotter. Vi håber at se rigtig mange af jer igen, når vi forhåbentlig kan fejre 3.000 kg pr. robot på næste Agromek!«

Sådan lød det fra Jan Brøgger Rasmussen, direktør for Lely Nordic, i velkomsten til en gruppe helt specielle mælkeproducenter.

I alt 26 robotter hos 14 danske og en svensk mælkeproducent har ifølge Lelys benchmarking præsteret den imponerede ydelse.

Ifølge benchmarkingen ligger danske robotter i top blandt alle Lelys robotter, efterfulgt af finske og franske.

Og der er mælk i at fintune robotterne til maksimal præstation: 2.740 kg mælk i døgnet pr. robot bliver til en mio. kg mælk om året.

I top lå den ene af Osvald Dalgårds fire robotter med 2844 kg mælk i snit over 365 dage. To andre af hans robotter var også med på listen.

Samtlige Esper Aggers fire A3-robotter havde rundet 2.500 kg i døgnet gennem et år med den bedste på 2707 kg og den ’ringeste’ på 2563 kg.

Servicerer selv robotterne

Og hvad er så opskriften på at nå så højt op?

»For os har udfordringen været at udnytte robottens 24 timer i døgnet bedst muligt. Det er det, vi har arbejdet ud fra. Den første forudsætning er at have en pænt høj ydelse, så køerne leverer nogle kg mælk ved hver malkning. Det er også vigtigt ikke at have for mange malkninger, så der ikke går for meget tid med og ind- og udstigning og forberedelse til malkningen. Vi har 2,6-2,7 i døgnet ved at have ca. 65 malkende køer pr. robot. Med så mange køer pr. robot bliver rytmen deromkring, og det øger kapaciteten i robotten,« forklarer Esper Agger, hvis 300 DH-årskøer yder 13.000 kg EKM i snit.

Desuden begyndte han og hans ansatte for nogle år siden selv at udføre almen vedligehold og fejlfinding på robotterne for at lære dem bedre at kende og undgå driftsstop.

»Et driftsstop kan hurtigt koste 130 kg mælk i timen, når der ikke er ledig kapacitet i robotten,« påpeger han. Nu er der altid en vagt på robotterne, enten ham selv eller en af de to ansatte, så der bliver reageret og handlet med det samme, når en alarm kræver det.

»Så dygtige ansatte er også en del af det,« understreger han.

Nu udvider Esper Agger med knap 100 årskøer og får to robotter mere. Derfor går der nok mere end to år, før han runder 3.000 kg mælk i døgnet pr. robot.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.