Brug CropSAT til at omfordele det sidste kvælstof til hveden

Med CropSAT kan man graduere den sidste N-gødning i hveden, så der tages højde for, hvor kraftig afgrøden er forskellige steder i marken.

»På marker, hvor man har 30-50 kg kvælstof pr. hektar, som man endnu ikke har spredt, kan det være en god idé at bruge CropSAT.dk til at omfordele gødningen på marken. Men det kræver, at man har en gødningsspreder, der kan omfordele gødning ud fra GPS,« siger Torkild Birkmose, specialkonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at kvælstoffet skal omfordeles fra områder med en tæt afgrøde til områder med en tynd afgrøde. En tæt afgrøde i et område betyder, at jorden stiller meget kvælstof til rådighed for afgrøden, og at der derfor ikke er så stort behov for at supplere med handelsgødning.

Afgrøden kan dog blive så tynd, at der må forventes et meget lavt udbytte. På sådanne områder skal man ifølge Torkild Birkmose ikke tildele ekstra kvælstof.

Vejledning i indtastning af kvælstofmængder

»CropSAT er generelt meget let at bruge, men erfaringsvis kan det være svært at finde den rigtige omfordeling. Derfor har Seges lavet et forslag, som gælder for de fleste marker i normal vækst,« siger Torkild Birkmose.

CropSAT beregner automatisk fem niveauer af biomassen på marken (NDVI-indeks) med nogenlunde ens spring mellem niveauerne. Jo større spring der er mellem niveauerne, jo større er variationen i marken, og jo større er behovet for omfordeling.

I tabellen kan du se, hvilke kvælstofmængder der skal indtastes i hvert niveau afhængig af springenes størrelse, og et eksempel er vist i figuren.

Er springene mindre end 0,02, er variationen i marken så lav, at omfordeling næppe er besværet værd.

Er springene derimod større end 0,06, er variationen derimod så høj, at en omfordeling i høj grad anbefales.

Når kvælstofmængderne er indtastet efter værdierne i tabellen, kan man efterfølgende manuelt overskrive en eller flere steder i marken, hvor man vil give en anden kvælstofmængde, end programmet foreslår. For eksempel kan man rette til 0 kg N i ”vandhuller” eller andre meget dårligt udviklede områder.

Til slut er det vigtigt at sikre sig, at gennemsnittet for marken passer med gødningsplanen.

Den generelle anbefaling gælder kun for afgrøder, som er i normal vækst. Er afgrøden afvigende på grund af f.eks. næringsstofmangel, svampeangreb, tørke eller lignende gælder andre sammenhænge.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.