Hjælp Seges med at registrere overløb af spildevand
Seges appellerer til alle landmænd om at registrere overløb af spildevand på Farmtracking’s nye app, der er tilgængelig for alle uden betaling.

Hvis I ser overløb af spildevand rundt om i det åbne land, vil vi meget gerne have, at I vil hjælpe os med at registere det på Farmtrackings nye app, som blev færdig i sidste uge«.

Sådan lyder opfordringen til alle landmænd fra Troels Toft, sektordirektør, Planter, Seges.

Farmtracking har et gratis modul, der er tilgængeligt for alle. Bruger man ikke Farmtracking i forvejen, skal man blot ringe til Seges og blive oprettet som bruger, så får man adgang til den gratis del. Eller via sin lokale forening.

»Det er supernemt med den nye app. Når man ser et overløb af spildevand, skal man blot tage mobilen frem og gå ind i app’en, hvor man opretter et GPS-punkt med dato og klokkeslæt, tager et billede og evt. skriver en lille note. Det er det vigtigste. Hvis man har mulighed for det, må man selvfølgelig også gerne tage en prøve og sende ind«, siger Troels Toft.

Skal indberette sig selv

Baggrunden er, at det i dag er kommunerne selv, der skal indberette deres eget overløb af spildevand. Og det er lige som at sætte ræven til at vogte gæs, mener Troels Toft.

»Vi kan jo se, at der er meget stor forskel på, hvor tit kommunerne indberetter overløb. Nogle kommuner har ikke indberettet et eneste overløb i de sidste seks år, mens en enkelt har indberettet 57 overløb bare sidste år. Det er mere end ét om ugen - og på den baggrund lyder det mærkeligt at andre kommuner aldrig har overløb«, siger han. Og fortæller, at landmænd ofte beretter om lokale sager om overløb, når han er til medlemsmøder rundt om i landet, bl.a. at man nogle steder bare trækker bundproppen, når rensningsanlægget er ved at løbe over.

Vi reguleres efter det

»Vi har brug for at få en mere organiseret registrering, så vi har et kvalificeret grundlag at diskutere med myndighederne på. Problemet med de mange overløb er jo, at landbruget bliver målt og vejet - og dernæst reguleret på miljøtilstanden derude. Hvis noget af det skyldes overløb fra kommunernes spildevand, vil vi gerne vide det«, siger Troels Toft.

Det er ikke kun omkring rensningsanlæg, der kan ske overløb. Der er tusindvis af steder rundt om i landet, fortæller han. Et godt eksempel er pumpestationer eller kloaksystemer, der ikke kan tage de store regnskyl, og derfor lækker. Men også vandløb og dræn, der har forbindelse med rensningsanlæg, skal man holde øje med.

»Hvis landmænd over hele landet samler data sammen, vil det give os et rigtig godt overblik. Målet er, at vi kan præsentere et samlet billede med data på, hvor stort problemet er, og om det stemmer overens med kommunernes indberetninger«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.