På vej mod højere afgrødepriser

2016 var et dårligt år for landbruget, men der er lys forude.

Af Jakob F. Kjærsgaard, markedesanalytiker, Gefion, www.kornbasen.dk

Den forgangne vækstsæson skriver sig ikke ind i historiebøgerne for det positive. Udbytterne svigtede over en bred kam - dog anført af vårbyg og ikke mindst vinterraps. En stor skuffelse – ikke mindst, fordi vi efter de forhøjede kvælstofkvoter havde sat næsen op efter mere.

I 2016 fortsatte lavprismarkedet desværre også - med vinterraps og især græsfrø som hæderlige undtagelser. Det gør ondt på økonomien, når man får en sæson med lave udbytter og lave priser. Så rammes bunden af de indtjeningsudsving, som er uløseligt forbundet med at være planteavler, og som jo også giver år med kombinationen af høje udbytter og høje priser.

Det er uendeligt vigtigt at forbedre sin økonomi på disse udsving og at undgå at blive overmodig, når toppen rammes, og blive sortseer, når bunden rammes.

Indtægtsstabilisering

Man kan også selv kan bidrage til en indtægtsstabilisering. Et sundt sædskifte er et godt udgangspunkt. Dels er det en udbyttemæssig fordel for sædskiftets afgrøder, dels er det sjældent, at alle afgrøder har en dårlig vækstsæson det samme år. Udbytterne stabiliseres også af god dræningstilstand og jordstruktur, som gør afgrøderne mere robuste over for for meget og for lidt regn i vækstsæsonen.

På prissiden skal vi blive bedre til at sælge 1-2 år forud, når vi er inde i et højprismarked og dermed fremtidssikre en pris, som giver plus på bundlinjen. Vi skal blive bedre til at være tilfredse og undlade at blive for grådige i tiltro til, at stigende priser bliver ved med at stige. Eller at faldende priser bliver ved med at falde!

Der er lys forude

Det er vigtigt at komme ud af 2016 med optimismen i behold, – og heldigvis er der lys forude. Det er utroligt sjældent, at vi får to elendige vækstsæsoner i træk. Med de nuværende muligheder for at gøde afgrøderne optimalt med kvælstof, bliver det en pragtfuld oplevelse, når vejrguderne giver mulighed for høje udbytter, og vi samtidig kan tildele afgrøderne det nødvendige kvælstof til at udnytte potentialet. Og så tyder det på, at afgrødepriserne er på vej op igen!

Korn-markedet

Kornprisernes rutsjetur startede tilbage i 2013 og fortsatte i 2016, hvilket betød, at hvedeprisen nu ligger 12 pct. lavere end for et år siden. Meget tyder dog på, at vi har set bunden. I hvert fald har en perlerække af prisnegative afgrødenyheder siden sensommeren ikke formået at presse priserne længere ned, hvilket vi dog også kan takke en styrket dollar for.

I 2017 er der faktisk begrundet håb om højere priser. Tre år med lave priser er ikke stimulerende for den globale kornproduktion, hverken i form af dyrkningsintensitet eller areal. Det er vel ikke uden grund, at man siger, at »lave prisers værste fjende er lave priser!« Selvom de globale kornlagre er store, er de ikke så store, at et produktionsfald til under forbruget vil gå ubemærket hen over prisdannelsen. Et fald på blot 1 pct. vil sende den globale produktion ned under forbruget - så der er ikke plads til megen slinger i valsen!

Soja-markedet

Til trods for, at produktionen af soja løbende blev opjusteret igennem 2016, endte sojaskråprisen 12 pct. højere end ved indgangen til 2016. Det skyldes en stigende dollar og en eksplosionsagtig udvikling i forbruget. Forsyningsbalancen er dog stadigvæk meget fin og lagrene store, men der skal kun gå uendelig lidt galt med produktionen, før det kan betyde store prisstigninger. I et flerårigt perspektiv er sojaskråen dog stadigvæk billig – udnyt det, og afdæk forbruget frem til efteråret 2017, hvis I ikke allerede har gjort det.

Raps-markedet

Rapsen gik i 2016 mod strømmen og steg i perioder, hvor alt andet faldt. Rapsprisen sluttede året 12 pct. højere end ved indgangen af 2016. Det skyldes støtte fra dollaren, fra en stram forsyningsbalance efter en dårlig global høst og fra en palmeolie i Fjernøsten, hvor prisen presses op af et El Nino forårsaget produktionsfald, - forhold, som med stor sandsynlighed betyder, at rapsen har yderligere stigningspotentiale med i nytårsbagagen. I ønskes alle et godt og lykkebringende nytår.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.