Verdens hvedehøst slår rekord

Verdens kornhøst tegner godt, og hveden slår rekord, men produktionen er mindre end forbruget. Sådan lyder den seneste prognose fra International Grains Council (IGC).

Med en forventet kornhøst på 2.159 mio. ton - 216 gange så stor som den danske - er verdens kornhøst meget tæt på den hidtidige rekord fra 2016/17 på 2.187 mio. ton.

Det viser den seneste prognose fra IGC.

Man skal dog se isoleret på verdens hvedehøst på forventet 764 mio. ton for at finde rekorder. Hveden har aldrig tidligere nået dette niveau i IGCs høstopgørelser.

Majshøsten på forventet 1.100 mio. ton ligger dog under rekorden på 1.132 mio. ton.

Mindre end forbrug

Selv om høsten er tæt på rekord, er den ikke stor nok til at dække det forventede forbrug på 2.186 mio. ton. Der tegner sig altså et underskud på 27 mio. ton, svarende til cirka tre gange den danske høst.

Det betyder ikke, at der vil mangle korn, for verdens lagre udgør 598 mio. ton. Det svarer til 100 dages forbrug, hvilket faktisk er det laveste i en årrække. For bare et år siden var der korn på lager til 106 dage og for tre år siden til 113 dages forbrug.

Ikke kæmpeudbytter

I Danmark tegner høsten godt især på grund af hektarudbytterne. Men ser man på høsten med verdensbriller, dækker størrelsen ifølge handelsrådgiver Palle Jakobsen, Agrocom, ikke over kæmpeudbytter. I Nordeuropa, Frankrig og Tyskland har der været en god hvedeavl, især på grund af større arealer. Den samlede EU-høst ligger inden for normalen.

I Østeuropa udmærker Ukraine sig med gode hvedeudbytter og større areal. Rusland har marginalt større avl, men især på grund af større arealer. Tager man hele det tidligere Sovjet under en hat, ender høsten på niveau med sidste år.

I USA har hvedeudbytterne været gode, men arealet er det mindste i mange år. I Argentina har de en fornuftig avl, mens Australien venter høst under normalen.

»Hveden sprænger ingen rammer i år«, siger han.

Majsen

For majsens vedkommende er USA det store spørgsmål, påpeger Palle Jakobsen. Der har ikke været nogen arealfremgang på grund af et vådt forår, men det er heller ikke gået så galt, som man frygtede for nogle måneder siden. Udbytterne ligger lige under gennemsnittet på et stort areal, men høsten er først færdig om halvanden måned, så der er stadig usikkerhed.

Kina spøger. Landet får en pæn majsavl, men har underforsyning af majs. Samtidig døjer Kina med svinepest, og besætninger slagtes ned, så behovet for foder er ukendt.

»Men det påvirker ikke markedet, for de handler ikke med det alligevel«, siger han.

Falder på halen

Med et lille overskud af hvede og et lille underskud af majs undrer det Palle Jakobsen, at priserne på korn ligger så langt under sidste års priser.

»Jeg tror, der er mange, der falder lidt på halen over, at udbytterne herhjemme er bedre end sidste år«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.