Se med: Her tager de hul på storforbruget af Fendts nye digitale traktor

Forårsarbejdet er i gang på Lolland med noget helt specielt udstyr i traktoren.

Engang var det state of art, hvis traktorens præstationer lyste med avancerede displays - og ekstraskærme med GPS-linjer og diverse apparater til styring af det ene og andet.

Men de digitale rejser har nået et nyt stadie inde i førerhuset på traktorfører Mark Olsens nye Fendt 724 - og så vidt også på driftsleder Sten Sigersteds apps og programmer på telefonen og hjemme på kontoret.

De kan nemlig begge følge de samme informationer fra traktoren, og Mark har mulighed for selv at vælge mellem hundredvis af måder at sætte informationerne op på tre forskellige skærme efter temperament og arbejdsopgaver.

»Ved første øjekast synes vi, at det fungerer godt. Det kan godt se lidt farligt ud det hele, men sætter man sig lidt ind i det, så er det brugervenligt«, fortæller traktorføreren efter sine første dage med systemet.

Var tid til udskiftning

Driftslederen lover, at systemet nok skal blive mere end afprøvet. I markplanen er der knap 1.400 hektar, som passes af to større Fendt 939’ere med ca. 400 hk og de to nye Fendt 724’ere med ca. 280 hk og det nye One betjeningssystem.

»Vores gamle Fendt’er havde kørt over 10.000 timer, og det var ved at være tid til nye. De skal køre 1.000 til 1.100 timer om året, så da vi fik et godt tilbud, var det interessant at få det nye system med. I sidste ende tror vi også, at vi står tilbage med en mere tidssvarende traktor, når den skal byttes videre på et tidspunkt«, siger Sten Sigersted.

Han glæder sig til at få aktiveret en særlig funktion, der får data til at flyde mellem traktoren og kontoret.

»Vi glæder os rigtig meget til, når vi laver gradueringskort og sende det direkte ud i traktoren med sprøjten efter, at vi har siddet og nørdet med det derhjemme. Det samme med GPS-spor og markskel, og vi glæder os også til at kunne følge, hvad traktorerne yder«, siger han.

Oppe i kabinen fremhæver Mark Olsen data’ens lette vej fra redskab til skærmen.

»Det, jeg er mest glad for, er, at vi kan have det så nemt med at sætte Isobus til og plung, så går det ind på skærmen, så vi ikke skal ind og tage andre skærme ind. Det kommer op med det samme, og det er helt klart en fordel i forhold til gamle skærme«.

Er der noget, som ikke fungerer så godt?

»Det er ligesom med alt andet, at der er en tilvænning. Når vi kørte med et andet system før, så var vi vant til det. Og nu er der nogle nye genvejsknapper, og det vænner man sig så til«.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.