Xerion er som limet til jorden med bælteløsning

Man giver afkald på komfort, men til gengæld er Xerion på bælter limet til jorden med 25 pct. større kontaktflade.

Xerion er speciel i både størrelse og konstruktion.

Den firehjulsstyrede Claas-traktor har både kræfter, vægt og opbygning til at klare både landbrugs- og specialopgaver, og med Xerion Trac TS er traktoren blevet en mulighed rigere.

Fire bælteundervogne i stedet for den traditionelle hjulmontering skal give Xerion ekstra bid i underlaget.

Men i modsætning til Claas’ andre bæltemaskiner er Xerion ikke udstyret med TerraTrac bælteundervognen. Leverandøren er i stedet Zuidberg.

Det skyldes, at Zuidbergs undervogn er mere kompakt i størrelse og form - en nødvendighed, når bælteundervognen pludselig skal sidde på drejbare aksler - og ikke som på eksempelvis Lexion og Jaguar.

Mere kontant

LandbrugsAvisen har været i marken med såvel udgaven med bælter som den traditionelle version, og man behøver ikke køre længe med Trac TS, før man mærker forskellene som chauffør.

Mens vores Xerion 5000 testraktor med Michelin AxioBib IF 900/60 R42 nærmest flyder vuggende afsted hen over marken med harven på slæb, så er bælteudgaven mere kontrastfuld.

Du mærker underlaget væsentlig mere, og selvom begge traktorer har affjedrede kabiner og gode sæder, så kommer man ikke udenom, at Xerion Trac TS ikke giver samme komfort for chaufføren, som udgaven med hjul.

Markens små ujævnheder forplanter sig op gennem traktoren, fordi bælterne ikke på samme måde absorberer belastninger og vibrationer som dækkene.

Til gengæld er bælterne mere stabile ved store ujævnheder med den pendulerende undervogn.

Denne ’egenskab’ ved bælterne har været der i mange år, og ej heller på Xerion Trac TS kan man helt sige sig fri for de ekstra vibrationer.

Ekstrem trækkraft

Til gengæld slår Trac TS sin hjul-fætter med overbevisende kraft, når det handler om at overføre de mange hestekræfter til underlaget.

Fodaftrykket fra bælteundervognen er 25 pct. større end med hjul, og der er et helt andet bid i bælterne i den testmark, vi afprøver traktorerne på.

Det føles nærmest som om Trac TS klæbrer sig til underlaget uden nogen som helst form for hjulslip. En ret speciel oplevelse.

For sjov skyld prøvekørte vi også den lidt mindre Axion 960 TerraTrac. Traktoren har Claas’ bælteundervogn på bagakslen, men har en tradtionel foraksel med hjul.

Effektmæssigt kan traktorerne ikke sammenlignes, men komfortmæssigt placerer Axion 960 sig præcis midt mellem Xerion på hjul og Xerion på bælter. Sikkert hjulpet godt af den affjedrede TerraTrac undervogn og affjedrede foraksel.

Ny Cebis del af opdatering

Claas Xerion Trac TS kommer på markedet i forbindelse med, at Xerion-serien bliver opgraderet.

Motorerne opfylder de nye Stage V-krav, og i den forbindelse er serviceintervallet på motorerne fordoblet til hele 1.000 timer.

Oliepinden er ligeledes afløst af en elektrisk sensor, som viser niveauet i toppen af Cebis-terminalen.

Cebis’en har i øvrigt holdt generationsskifte. Xerion har frem over den nye touchfølsomme Cebis, og trkatoren får også Cmotion-kørehåndtaget.

I princippet er betjeningen i Xerion nu identisk med de mindre Axion- og Arion-modeller.

Faktaboks

Egenskaber ved 
Claas Xerion Trac TS:

  • Bælteundervogn: Trac TS har fire separate bælteundervogne fra Zuidberg
  • Trædeflade: Trac TS har 25 pct. større kontaktfladeareal end hjul-modeller 
  • Service: Samtlige modeller i Xerion får øget interval for olieskift til 1.000 timer
  • Betjening: Samtlige modeller i Xerion Får Cebis touch-terminal og Cmotion kørehåndtag i nyt armlænskonsol.
  • Modeller: Xerion 4500 og 5000 fås i Trac TS udgave. Den mindre Xerion 4200 kommer kun med hjulmontering

Specs: 
Xerion 5000 Trac TS:

  • Motor: MTU OM471, 6 cyl. 12,8 l. Stage V
  • Effekt: 530 hk. v. maks. effekt
  • Vægt: 24 ton (tilladt totalvægt 30 ton)
  • Undervogn: Zuidberg m. bælter fra Camso
  • Bredde: Under 3,0 meter m. 762 mm. brede bælter (30")
  • Hydraulik: Op til 445 l/min
  • Tankindhold: 930 l. diesel 110 l. Adblue
  • Styring: Alle fire hjul el. forhjul + krabbes.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.